Q-koorts vastgesteld bij mensen in Gelderland

Twee weken geleden waren al 113 gevallen van Q-koorts gesignaleerd bij dieren. Daarop werden ook de huisartsen geinformeerd. Inmiddels is het eerste geval bij mensen gesignaleerd, zo valt te lezen in de diverse bronnen: Naast de geiten van een agrarisch bedrijf in Balgoij zouden ook enkele dorpsbewoners door Q-koorts zijn getroffen.

Dat zegt het Balgoijse raadslid Rudy van Haren. De veterinaire dienst is ingelicht en de gemeente Wijchen heeft inmiddels overleg gehad met de GGD. Volgens de gemeente is vooralsnog geen reden tot bezorgheid en is er geen aanleiding om de bevolking te informeren. De maatregelen die het ministerie van LNV heeft getroffen zouden afdoende zijn. Van LNV mag negentig dagen geen mest uit de stal worden verwijderd en mogen mensen de stal alleen beroepsmatig betreden. Volgens de eigenaar van het bedrijf is de besmetting al langer bekend. In het Limburgse Geleen overleed vorige week een man waarschijnlijk aan deze ziekte. Q-koorts is een infectieziekte, veroorzaakt door een bacterie die met name door geiten en schapen op mensen wordt overdragen. De ziekte is slechts gevaarlijk voor mensen met een lagere weerstand.


Recente artikelen