Nieuwe ontwikkelingen in Diabetes Care

Array

Deze maand zijn in Diabetes Care (Diabetes Care 2008;31:1305-1310 -Bergenstal R.M. et al.) de resultaten gepubliceerd van de studie: ‘Adjust to target in type 2 diabetes: Comparison of a simple algoritm to carbohydrate counting for adjustment of mealtime insulin glulisine’. Titratie van de maaltijdinsuline in een basaal/bolus regime kan lastig zijn. Meestal wordt de benodigde hoeveelheid insuline bepaald aan de hand van koolhydraattelling (insuline/koolhydraatratio).Deze studie is uitgevoerd om te bepalen of een eenvoudig titratieschema even effectief is als titratie op basis van de ‘insuline/koolhydraatratio’ bij het bepalen van de optimale dosering maaltijdinsuline.  Het onderzoek is een open, gerandomiseerde studie van 24 weken bij 273 patiënten met diabete mellitus type 2 van gemiddeld 55 jaar en een gemiddeld HbA1c van 8,2%. Het merendeel van de patiënten (64%) gebruikte voorafgaand aan de studie twee of meer injecties insuline, de overige 36% gebruikte twee injecties. Alleen metformine was toegestaan als orale bloedglucoseverlagende medicatie. Patiënten kregen Lantus (insuline glargine) als basale insuline met een startdosering van 50% van de totale insulinedosering voorafgaand aan de studie. De dosering Lantus werd vervolgens wekelijks opgehoogd tot een titratiedoel van 5,3 mmol/L. De overige 50% van de totale insulinedosering wordt gegeven in de vorm van Apidra (insuline glulisine), verdeeld over de drie maaltijden. De dosering Apidra wordt opgehoogd aan de hand van de bloedglucose voor lunch en diner (titratiedoel 5,6 mmol/L) en bedtijd (titratiedoel 7,2 mmol/L) van de voorafgaande week.  Resultaten

  • Beide titratieschema’s geven een significante, vergelijkbare afname van het HbA1c
    (-1,46% met het ‘eenvoudig algoritme’ en -1,59% met ‘koolhydraattelling’).
  • In beide groepen daalt het HbA1c onder de 7% (HbA1c 6,70% respectievelijk 6,54%).
  • Het merendeel van de patiënten behaalt een HbA1c <7% (73% van de patiënten in de ‘eenvoudig algoritme’-groep en 69% in de ‘koolhydraattelling’-groep).
  • De ‘zelf gemeten bloedglucose profielen’ tonen aan dat alle bloedglucosewaarden over de dag verbeteren (bloedglucose voor en na ontbijt, lunch en diner, en bij bedtijd)
  • Patiënten in de ‘eenvoudig algoritme’-groep gebruiken significant meer insuline (zowel Lantus als Apidra), zonder dat dit leidt tot meer (ernstige) hypoglykemieën).
  • Beide groepen laten een kleine toename in lichaamsgewicht en BMI zien (+3,6 kg respectievelijk +2,4 kg, p=0,06 en +1,28 kg/m2 respectievelijk +0,83 kg/m2, p=0,037).

Conclusie
Het wekelijks titreren van de dosering Apidra met behulp van een eenvoudig algoritme op basis van zelf gemeten bloedglucosepatronen is even effectief en veilig als titreren op basis van koolhydraattelling. Het feit dat er twee mogelijkheden zijn om de dosering maaltijdinsuline te titreren zou het zowel voor patiënten als behandelaren eenvoudiger kunnen maken te kiezen voor een basaal/bolus regime.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen