Spectaculaire resultaten voor reumapatiënten

0
196

COMET studie in The Lancet – 16 juli 2008

 

“Voor mensen die het vooruitzicht hebben om de rest van hun leven met reumatoïde artritis te leven, is het belangrijk om door te kunnen gaan met hun dagelijkse bezigheden” zegt dr. Renée Allaart, onderzoeker van de COMET studie en reumatoloog in het Leids Universitair Medisch Centrum. “De studie toont aan dat wanneer patiënten vroeg de juiste behandeling krijgen, zij een betere kans hebben om door te kunnen gaan met hun dagelijkse activiteiten, waaronder hun werk”.

 

Vandaag zijn in The Lancet, een van ‘s werelds belangrijkste medische tijdschriften, online de resultaten gepubliceerd van de baanbrekende COMET studie.

 

Deze studie toont aan dat bij vrijwel alle patiënten met actieve reumatoïde artritis, die in een vroeg stadium behandeld worden met Enbrel (etanercept) plus methotrexaat, geen toename in schade aan de gewrichten optreedt. Het voorkómen van (toename van) gewrichtsschade is belangrijk om normaal te kunnen blijven functioneren en zou de noodzaak tot het operatief vervangen van gewrichten kunnen verminderen.

Bovendien bereikten de patienten die behandeld waren met Enbrel en methotrexaat vaker klinische remissie (vrij van klachten) volgens de DAS-schaal (disease activity score). De DAS schaal wordt door reumatologen gebruikt om de ernst van de aandoening te meten. Klinische remissie is de belangrijkste uitkomstmaat van het COMET onderzoek.

De COMET studie toonde bovendien aan dat patienten die de combinatiebehandeling kregen, bijna 3x minder vaak stoppen met werken.

 

Samengevat tonen de data de voordelen aan van vroeg behandelen met de combinatie van Enbrel en methotrexaat bij patienten met matig tot ernstige actieve reumatoïde artritis.

 

Behandeling met Enbrel en methotrexaat heeft een veiligheidsprofiel vergelijkbaar met behandeling met alleen methotrexaat.