Geneeskans bij kanker per land zeer verschillend

Array

De genezingskans van kanker verschilt sterk per land. Is borstkanker of prostaatkanker ontdekt, dan ben je in de VS het beste af. De kans op genezing is daar het grootst, blijkt uit de eerste wereldwijde vergelijking van kankerregistraties. Tenminste: als je blank bent; zwarten zijn er slechter af. Gaat het om darmkanker, dan is in Japan de kans op genezing het grootst. Voor mannen. Vrouwen met darmkanker hebben in Frankrijk de grootste overlevingskans. Nederland scoort bij alle kankersoorten hoog, blijkt uit een megapublicatie – 27 pagina’s – vandaag in The Lancet Oncology.
  Een honderdtal epidemiologen uit onder meer Engeland, de VS en Italië vergeleken onder supervisie van de London School of Hygiene de overlevingscijfers van 2 miljoen kankerpatiënten uit 31 landen. De parameter die ze gebruiken is de vijfjaars-overlevingkans, de kans dat iemand leeft vijf jaar na kankerdiagnose. De cijfers dateren uit 1999.

VS
Voor de meeste kankersoorten zijn de overlevingskansen in de VS het gunstigst. Daar heeft een vrouw met borstkanker 84 procent kans na vijf jaar nog te leven. Voor blanke vrouwen is dit 85 procent, voor zwarte vrouwen 71.

In Europa ligt de gemiddelde overlevingskans voor vrouwen met borstkanker op 73 procent. Nederland zit met 78 procent boven dit Europese gemiddelde. Ook bij andere kankersoorten als prostaatkanker (70 procent) en darmkanker (vrouwen: 55 procent, mannen 53 procent) behoort Nederland bij de wereldtop. Brazilië, Polen, Engeland en Ierland zitten bij de meeste kankertypen in de achterhoede.

Geflatteerd
Epidemioloog Jan Willem Coebergh van het Erasmus Medisch Centrum, expert in kankerregistraties, stelt dat de Amerikaanse overlevingscijfers geflatteerd zijn. ‘Door overdiagnostiek. Ze screenen en meten daar veel meer, en vinden kleine tumoren waar ze hun hele leven geen last van zouden hebben gehad.’

De genezingskansen in Europa, in Nederland, zijn net zo goed als in de VS, zegt Coebergh. Zo blijkt uit een deze week verschenen publicatie van Coebergh, gebaseerd op recentere cijfers, dat de genezingskans voor borstkanker bij vrouwen hier op zo’n 80 procent ligt, een verbetering van meer dan 5 puntprocenten ten opzichte van tien jaar geleden.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen