Landelijk inzet van huishoudelijke hulp in plaats van echte kraamhulp
ArrayZorgverzekeraars Delta Lloyd en OHRA zijn ernstig bezorgd over het dreigend tekort aan kraamverzorgenden in een groot aantal regio’s in Nederland. In de regio Den Haag is inmiddels een acuut tekort ontstaan. Een nieuw Meldpunt Kraamzorg, gefinancierd door Delta Lloyd, OHRA, Azivo en IZA Cura moet daar het schaarse aanbod beter laten aansluiten op de vraag. Daarnaast bieden Delta Lloyd en OHRA waar nodig aanvullende huishoudelijke hulp, waardoor kraamverzorgenden meer ontlast worden.
In de afgelopen jaren is de uitstroom uit de opleidingen van kraamverzorgenden sterk gedaald, terwijl de vraag naar kraamzorg nog steeds toeneemt. Dat is mede het gevolg van de verruiming van het aantal uren kraamzorg in het basispakket. Tevens wordt er dit jaar in juli en augustus een kleine geboortepiek in Nederland verwacht. Daardoor dreigt er in een aantal regio’s een tekort aan kraamverzorgenden. In de regio Den Haag is nu al sprake van een tekort. Gecoördineerd door Lijn 1, de ondersteuning voor 1e lijns zorg Haaglanden, werken verloskundigen, kraamorganisaties, ziekenhuizen en verzekeraars in de regio op unieke wijze samen in een nieuw ingericht Meldpunt Kraamzorg.
Kraambureaus geven dagelijks bij het meldpunt door waar en wanneer er nog kraamhulpen beschikbaar zijn. Verloskundigen en ziekenhuizen bellen het Meldpunt als een pas bevallen vrouw nog geen kraamzorg heeft. Op deze manier zijn meteen vanaf de start een aantal kersverse moeders alsnog van kraamzorg voorzien. Het Meldpunt Kraamzorg is operationeel in de maanden juli tot en met september. Extra huishoudelijke hulp. Om de schaarse kraamverzorgenden zoveel mogelijk te ontlasten bieden Delta Lloyd en OHRA hun verzekerden tijdens de kraamtijd ook de mogelijkheid om extra huishoudelijke hulp in te roepen. Deze hulp wordt ingezet voor de schoonmaak en hygiëne taken in het kraamgezin, voor maximaal twee uur per dag, naast de reguliere kraamzorg.
De verzekerden voor wie dit aanbod beschikbaar is, worden benaderd door de Kraamlijn van Delta Lloyd en OHRA. Gertjan van Rossum, manager Zorginkoop bij OHRA en Delta Lloyd: “We proberen de nadelige gevolgen van het tekort aan kraamzorg zo goed mogelijk voor haar verzekerden op te vangen door duidelijke afspraken te maken met kraambureaus. Door huishoudelijke hulp te bieden als ondersteuning, kan de kraamverzorgende zich volledig op de zorg voor moeder en kind richten. Op de lange termijn wordt er in samenspraak met brancheorganisaties en politiek naar structurele oplossingen gezocht.”