Tatoeage of piercing gevaarlijk bij congenitale hartafwijking moeten geen

Array

Mensen met een aangeboren hartafwijking moeten geen tatoeage of piercing laten zetten.Het kan 'desastreuze' gevolgen hebben als ze dit wel doen. Ze lopen een tweehonderd keer grotere kans op een ernstige infectie van het hart dan personen zonder een hartafwijking. Deze infectie, genaamd endocarditis, kan dodelijk zijn.

Deze waarschuwing uiten de kindercardiologen M. Freund en G. van Iperen van het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht in het tijdschrift Medisch Contact. Nederland telt ongeveer 82.000 mensen met een aangeboren hartafwijking. In het binnen- en buitenland zijn volgens de artsen sinds 1992 meer dan twintig gevallen bekend van mensen die endocarditis opliepen, nadat ze een piercing hadden laten zetten. In meer dan de helft van de gevallen ging het om personen met een aangeboren hartafwijking.
De patiënten kregen de ziekte een week tot drie maanden nadat ze een piercing hadden laten zetten in bijvoorbeeld hun tepel. De locatie van de piercing is een belangrijke factor. De traditionele oorbel heeft waarschijnlijk een geringer risico dan op andere plekken. De oorzaak was een bacteriële infectie met de stafylokok- of streptokokbacterie, de meest voorkomende boosdoeners van endocarditis.

Endocarditis is een 'verwoestende' ziekte, aldus de cardiologen. Het is een ontsteking van de binnenkant van het hart. Vaak gaat het om de hartklep, die dan moet worden vervangen.

Aan endocarditis gaan volgens de artsen veel mensen met een aangeboren hartafwijking dood. De ziekte komt niet vaak voor in Nederland.

Tatoeages en piercings zijn erg populair, vooral onder jongeren. In ons land heeft ruim een derde van de mensen ouder dan twaalf jaar zo'n versiering op of in het lichaam laten aanbrengen. Kinderen onder de zestien jaar moeten toestemming vragen aan hun ouders, voordat ze een tattoo of piercing mogen. Als ze jonger dan twaalf jaar zijn, mogen ze er überhaupt geen.

De hartziekte is volgens de cardiologen mogelijk te voorkomen door de tattoo of piercing dagelijks te ontsmetten. Als iemand een wondinfectie heeft, kunnen antibiotica helpen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen