Mannen opgewonden door aanwezigheid vrouwen

0
297

Wanneer mannen zich in dezelfde ruimte als een vrouw bevinden, slaan hun hormonen hoe dan ook op hol. Het maakt daarbij niet uit of het om een mooie of minder aantrekkelijke vrouw gaat. Dat meldde sociaal psycholoog Bram Buunk van de Rijksuniversiteit Groningen dinsdag. Buunk onderzocht wat er met de testosteronspiegel van een groep van ruim zestig mannelijke studenten gebeurde als er een vrouw in hun buurt kwam. De mannen werd gevraagd in een kamertje een Sudoku-spelletje te doen, terwijl hun hormoonspiegel werd gemeten. Wanneer er een onbekende vrouw de kamer binnen kwam, steeg hun testosterongehalte met zo’n 8 procent. Deelnemers met een agressief en dominant karakter, lieten een nog grotere stijging zien.

De testosteronspiegel van mannen schiet omhoog als er een vrouw in de buurt is. Dit gebeurt met name bij mannen met een agressieve, dominante persoonlijkheid. Een en ander blijkt uit onderzoek van de Groningse psycho-bioloog Leander van der Meij  dat gepubliceerd wordt in het wetenschappelijk tijdschrift Hormones and Behavior.

Voor het onderzoek werden 63 mannen tussen 18 en 27 jaar getest. Zij werden door Van der Meij gevraagd een sudoku-puzzel op te lossen. De mannen moesten vijf minuten op hun puzzel wachten in het gezelschap van een man of een vrouw die zij niet eerder ontmoet hadden  In het laatste geval werden na korte tijd verhoogde spiegels van het hormoon testosteron gemeten. De stijging bleek het sterkst bij agressieve, dominante mannen. 

Uit het onderzoek bleek ook dat de agressieve, dominante mannen, en de mannen die een maand of meer geen seksueel contact hadden gehad of de mannen die geen vaste relatie hadden, vooraf al een hoog testosteronniveau hadden ten opzichte van de overige mannen.

De functie van de testosteronverhoging kan volgens Van der Meij leiden tot verhoogde motivatie om potentiële partners aan te trekken. Verder acht hij het waarschijnlijk dat de testosteron tot het soort dominant gedrag leidt dat vrouwen aantrekkelijk kunnen vinden.

Het onderzoek liet verder zien dat mannen zich in aanwezigheid van vrouwen dominanter gaan gedragen. Ze praten meer met hun handen, zoeken meer oogcontact en praten meer over hun werk, aldus de onderzoekers.

Bron: AD & ANP & RUG