Werkboek helpt bij vraaggerichte zorg

Array

Wat is er nodig om vraaggericht te werken? Over welke competenties moeten medewerkers beschikken en hoe kunnen teamleiders hen daarbij helpen? Een nieuw werkboek van Sting, ‘Vaardig in vraaggerichte zorg’, helpt alle partijen op weg.Vraaggerichte zorg in een notendop: goed luisteren naar de cliënt en goed samenwerken. Zo zorg je ervoor dat de cliënt krijgt wat hij nodig heeft voor een kwalitatief goed leven. En dat is nodig voor het opstellen van het zorgleefplan, dat sinds januari 2008 verplicht is. Het nieuwe werkboek helpt teams bij het ontwikkelen van de competenties voor goede vraaggerichte zorg.

Het werkboek is speciaal geschreven voor teamleiders, opleidingsfunctionarissen en andere teambegeleiders. Aan de hand van een overzichtelijk praktijkprofiel, voorbeelden van verzorgenden en oefeningen kunnen zij met hun team aan de slag. Het competentieprofiel wordt bepaald door drie hoofdvragen: ken je de cliënt? Kom je er samen uit? En: knok je voor de cliënt? De teams kunnen deze vragen beantwoorden aan de hand van enkele oefeningen. Vervolgens nodigen de oefeningen uit tot nadenken over de vraag: hoe doen we het nu? Een poster en speciale werkbladen helpen bij deze reflectie.

Bij het ontwikkelen van competenties is het van belang dat medewerkers er ook bewust mee bezig zijn tijdens het werk. Bijvoorbeeld door goede praktijkvoorbeelden uit te wisselen, te oefenen, visies te toetsen en te bedenken hoe iets beter kan. Teamleiders zullen er rekening mee moeten houden dat dit een proces is van vallen en opstaan. Het werkboek is daarbij in ieder geval een eerste hulp.

Het werkboek en de poster kunt u gratis downloaden via de webwinkel van Sting. U kunt het werkboek ook bestellen voor 15 euro (inclusief verzendkosten).
Bezoek hier de webwinkel van Sting

Bron:Zorgvoorbeter.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen