Zwemmen in vijvers en open water levert gezondheidsrisico’s op

Met het warme weer in het verschiet is de verleiding groot een verfrissende duik te nemen in één van de vele vijvers en plassen. Vanwege verschillende gezondheidsrisico’s is het zwemmen in deze wateren echter niet toegestaan. 

Risico’s en verantwoordelijkheid
Vijvers en andere open wateren zijn geen officiële zwemwateren en het is daarom verboden hierin te zwemmen. De gemeente en de provincies controleren deze wateren niet op de waterkwaliteit en veiligheid voor eventuele zwemmers. Zwemmers lopen dus risico’s als zij toch besluiten een duik te nemen in open water. Te denken valt dan aan verwondingen door obstakels en glasscherven in het water of een verhoogde kans op infecties door aanwezigheid van schadelijke bacteriën. Bekende voorbeelden zijn botulisme, blauwalg of de ziekte van Weil.

Veilig zwemwater
Wie niet in gechloreerd water maar toch in open water wil zwemmen, kan terecht in recreatieplassen  Dit zijn de wateren die officieel zwemwater zijn. Dit betekent dat de provincie jaarlijks de veiligheid controleert. Het waterschap controleert bovendien op aanwezigheid van bacteriën. Daarnaast zijn er hygiënische- en veiligheidvoorzieningen aanwezig. Het zwemmen in dit water blijft echter wel op eigen risico.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen