Geslaagd verbetertraject Eten en Drinken in gehandicaptensector

Array

Elf organisaties in de verstandelijke gehandicaptensector hebben de zorg rond eten en drinken flink verbeterd. Dat deden zij tijdens het Zorg voor Beter Verbetertraject Eten en Drinken. De verbetering is vooral het gevolg van de dialoog met cliënten en hun familie, begeleiders en paramedici.

Het verbetertraject met de titel ‘Bijzonder Smakelijk’ richtte zich op drie verschillende doelen: het ontwikkelen van een visie op eten en drinken, het vastleggen van afspraken over eten en drinken in een plan en het signaleren van en omgaan met risico’s en problemen bij het eten.

Tijdens het werken aan deze doelen keken de instellingen met een kritische blik naar het hele proces rondom eten en drinken. Eten en drinken blijkt een complex geheel te zijn. Het is een kunst om de juiste balans te vinden tussen het vrijlaten van de cliënt in het maken van keuzes en het beschermen van de cliënt tegen ongezonde situaties. Het blijkt de moeite waard om de wensen en voorkeuren van de cliënt voortdurend te observeren en daarop te reageren.

Instellingen hebben voortdurend de reactie van cliënten op veranderingen in het eten en drinken getoetst. En zij hebben individuele hulpmiddelen ontwikkeld om de voorkeuren van de cliënt te achterhalen, bijvoorbeeld met een gesprek of een observatielijst. Nu worden cliënten meer betrokken bij eten en drinken door bijvoorbeeld mee te gaan tijdens het boodschappen doen, de tafel te dekken of te helpen in de keuken. Gezamenlijke afspraken over de sfeer tijdens de maaltijd zorgen voor ruimte en rust. Zo wordt eten en drinken weer een hoogtepunt van de dag.

Download hier de facsheet met resultaten van het verbetertraject Bijzonder Smakelijk (pdf, 340.09KB)

Bron: Zorgvoorbeter

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen