BG Medicine niet meer naar Damrak

Array

BG Medicine streeft de komende jaren voornamelijk naar een notering aan de schermenbeurs Nasdaq. Op zich geen vreemde wens, maar vorig jaar deed het management van het Amerikaanse biotechbedrijf nog verwoede pogingen om naar de beurs te gaan in Amsterdam. Het slechte beursklimaat gooide hier echter roet in het eten.Volgens de Nederlandse topman, Pieter Muntendam, past een Amerikaanse notering in de toekomst sowieso beter bij BG Medicine, ook vanwege het overzeese ondernemersklimaat. „In Nederland kunnen ze prachtig wetenschappelijk onderzoek afleveren, maar de commercialisering van medische producten is een stuk eenvoudiger vanuit een Amerikaans bedrijf.” Het verlieslatende BG Medicine ontwikkelt zogenoemde ’biomarkers’.
Biomarkers zijn moleculen die een bepaald celtype in het lichaam identificeren. Met deze informatie worden tests gefabriceerd die kunnen aantonen of iemand veel risico loopt van een bepaalde aandoening.
      
Nederland voorloper
Het bedrijf uit het Amerikaanse Waltham wist sinds de oprichting in 2000 tientallen miljoenen binnen te slepen van verschillende investeerders. Ook Philips en Gilde Healthcare Partners investeerden miljoenen in het bedrijf. Daarnaast zal Nederland in 2009 vooroplopen bij de uitrol van een test om een gevaarlijke variant van hartfalen, het minder goed pompen van het hart, aan de kaak te stellen.
Tot de tijd van oogsten aanbreekt, heeft het management geld nodig. Daarnaast willen investeerders een goede uitstapmogelijkheid. Daarom startte Muntendam begin vorig jaar gesprekken met financiële partijen om in Nederland naar de beurs te gaan, maar wél als Amerikaans bedrijf. „Iedereen was het erover eens dat het mogelijk moest zijn om een notering te krijgen aan het Damrak”, vertelt de topman.
 
In het derde kwartaal keerde het marktsentiment echter radicaal. „Toch stond de markt voor diagnostiek in de VS er toen nog heel goed voor. Dus besloten we onze pijlen te richten op de Nasdaq. De roadshow was succesvol, maar in december zeiden investeerders ineens: kom maar terug in januari, het is nu bijna Kerstmis.” Vervolgens viel de bodem echter uit de markt.
       
Naar de markt
Vorige week bleek dat BG Medicine onderhands bij bestaande én nieuwe investeerders een bedrag van $40 miljoen heeft opgehaald. Hiermee kan het management de bestaande tests in ieder geval naar de markt brengen. Daarnaast meldde het bedrijf te gaan broeden op een test die snel de oorzaak bij veel hartaanvallen en beroertes, het openbreken van vaten, op kan sporen.
Ondanks dat de kas nu vol zit, denkt Muntendam dat BG Medicine over een paar jaar alsnog een notering aan de Nasdaq zal aangaan. „Of misschien wel eerder. Maar het is een logische stap: onze aandeelhouders willen een exit en ik voorzie eerder een beursgang in de VS dan een verkoop aan een groot diagnostisch concern.”
Een gang naar het Damrak lijkt sowieso overbodig geworden. „Bij de beursgang zal het bedrijf waarschijnlijk een marktwaarde van $350 tot 400 miljoen hebben, omdat er dan twee producten op de markt zijn. Een notering aan de Nasdaq sluit veel beter aan bij zo’n grote onderneming.”
Ook het overzeese ondernemersklimaat staat Muntendam beter aan. „Daar mogen bedrijven als het onze verlies maken. En, als je in Amerika met een student biochemie spreekt, is het zijn droom om een bedrijf te beginnen. Nederlandse studenten willen vooral in een laboratorium werken en artikelen publiceren.”


Bron: Telegraaf.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen