Meer aandacht voor seksvragen hiv’ers
ArrayDe helft van mensen met hiv ervaart problemen op seksueel gebied. Zij kunnen met deze problemen voortaan nog beter terecht bij hun verpleegkundig consulent hiv/aids. In elk hiv-behandelcentrum van een ziekenhuis zijn verpleegkundig consulenten getraind in het bespreekbaar maken van seks.
Daar was behoefte aan, want veel consulenten vonden het lastig om te informeren naar het seksleven van hun patiënten. Behalve een training is voor verpleegkundig consulenten ook de richtlijn ‘Seksuele gezondheid bij mensen met hiv’ ontwikkeld door Soa Aids Nederland en de beroepsvereniging V&VN VCHA.
Als je hiv hebt kan dit een grote impact hebben op je seksleven. Uit onderzoek blijkt dat de helft van de mensen met hiv problemen ervaart op het gebied van seks. Het kan gaan om verminderd verlangen naar seks, erectiestoornissen of het mijden van seks.
Bijwerkingen van medicijnen en angst voor besmetting van anderen tellen hierbij zwaar. Mensen die mede vanwege hun infectie een seksueel probleem hebben ervaren meer problemen met het hebben van veilige seks. Zo bevorderen bijvoorbeeld erectiestoornissen het condoomgebruik bepaald niet. Afhankelijk van de leeftijd rapporteert 25 tot 62% van de mannen met hiv erectieproblemen. Dit is aanzienlijk meer dan bij mannen zonder hiv. Maar seksuele gezondheid gaat ook over wat er gebeurt tussen twee partners. Hiv trekt een zware wissel op menig relatie.
Verpleegkundig consulenten hiv/ aids in de hiv behandelcentra zijn de meest aangewezen personen als aanspreekpunt bij problemen op seksgebied. Mensen met hiv, die onder behandeling zijn, komen gemiddeld 3 tot 4 keer per jaar in het ziekenhuis. Consulenten kunnen mensen met hiv nu nog beter begeleiden en adviseren dankzij de training en de richtlijn over seksuele gezondheid. Indien nodig verwijzen ze door naar een specialist zoals een seksuoloog of een psycholoog.
De training en de richtlijn zijn een initiatief van een aantal verpleegkundig consulenten hiv/aids van de V&VN VCHA (beroepsvereniging van zorgprofessionals). Met hulp van Soa Aids Nederland en met financiële steun van het Aids Fonds is het programma opgezet.