Niertransplantatie kan het beste overdag gebeuren

Array

Bij in de nacht getransplanteerde nieren is bijna drie keer zo vaak een volgende operatie nodig als bij nieren die overdag zijn getransplanteerd. Ook het risico dat het donororgaan korter meegaat is hoger. Reden is waarschijnlijk dat de chirurgen overdag alerter zijn en geconcentreerder werken. Op dit moment wordt elke derde niertransplantatie uitgevoerd in de avond of nacht omdat de donororganen zo kort mogelijk buiten het lichaam moeten zijn.

Dr. Guido Fechner en professor dr. Stefan Müller uit Bonn (Duitsland) bestudeerden 260 niertransplantaties. Ongeveer zestig procent daarvan werd in de loop van de dag uitgevoerd, de rest tussen acht uur ’s avonds en acht uur ’s morgens. Bij ruim zestien procent van de ‘nachtnieren’ moest, als gevolg van chirurgische complicaties, in de maand na de transplantatie nog een keer worden geopereerd. Bij de ‘dagnieren’ kwam dat, met zes procent, veel minder vaak voor.

Gemiddeld werkt een donornier zo’n 9 jaar, maar er zijn ook transplantaten die na meer dan 20 jaar nog goed functioneren. Van groot belang lijkt daarbij ook het tijdstip waarop de transplantatie heeft plaatsgevonden: ‘Dagnieren werken in meer dan 90 procent van de gevallen vijf jaar na de transplantatie nog altijd goed,’ aldus dr. Guido Fechner. ‘Bij nachtnieren is dat maar 80 procent.’

‘Er is lang gedacht dat nieren ten koste van alles zo vers mogelijk zouden moeten zijn om succesvol te worden getransplanteerd,’ zegt Fechner. Op dit moment wordt zo’n 18 uur gezien als de maximale wachtperiode na de verwijdering. ‘Een niertransplantatie kan binnen dit tijdvenster vaak makkelijk naar de ochtend worden verplaatst zonder dat het transplantaat daarvan te lijden heeft,’ zegt de arts. ‘De technische kwaliteit van de operatie neemt daar zeker door toe.’

Bij levende donatie spelen deze overwegingen niet, omdat levende donatie altijd overdag plaatsvindt.

Bron: Transplantation Proceedings & Nier nieuws

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen