Daklozenopvang in 4 grote steden sterk verbeterd

Array

De hulpverlening aan daklozen in de vier grote steden Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht is sterk verbeterd. Er zijn steeds meer daklozen in beeld, het aantal mensen met een hulpverleningstraject stijgt en er is minder overlast. Dat blijkt uit de Rapportage 2007 van de  'Monitor Plan van aanpak maatschappelijke opvang' die recent is verschenen.

In februari 2006 is het Plan van aanpak maatschappelijk opvang officieel van start gegaan. Doel is de situatie van daklozen, verkommerden en verloederden te verbeteren en de overlast die zij veroorzaken terug te dringen. In deze tweede rapportage is op een rij gezet hoe het Plan in 2007 is uitgevoerd.
Er zijn een aantal opvallende resultaten geboekt. Zo zijn er zowel via zorgkantoren als via de vier grote steden extra voorzieningen voor de doelgroep gefinancierd. Het gaat bijvoorbeeld om schuldhulpverlening, dagactiviteiten en woonbegeleiding. Ook zijn lokale zorgnetwerken uitgebreid om cliënten die nog niet bekend zijn op te sporen en bekende cliënten te begeleiden. Een nieuw cliëntvolgsysteem is volop in ontwikkeling.

In de vier grote steden waren anno 2007 zo'n 3.000 daklozen in een traject. Er is meer doorstroom van (nacht)opvang naar woonvormen waar cliënten langere tijd kunnen verblijven. Hierdoor wordt er minder gebruik gemaakt van de nachtopvang. Ook zijn er minder uithuisplaatsingen.

De politie meldt in de vier steden een rustiger straatbeeld en fors minder overlastmeldingen. Bij de realisatie van nieuwe voorzieningen is er sprake van goed overleg en samenwerking met de buurt.

Monitor plan van aanpak maatschappelijke opvang. Rapportage: 2007, Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag. Trimbos-instituut 2007.
Prijs: €19,50. Bestelnummer AF0827.
Deze publicatie is te bestellen via www.trimbos.nl/producten, via [email protected] onder vermelding van nummer AF0827 of telefonisch via 030-297 11 80. 

Bron: Trimbos Instituut 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen