Extra maatregelen tegen Q-koorts

Het ministerie van Landbouw neemt extra maatregelen om een verdere uitbraak van Q-koorts in Noord-Brabant tegen te gaan. De Voedsel en Waren Autoriteit bezoekt de komende twee weken alle geitenbedrijven in het meest getroffen gebied om te controleren hoe hygiëneadviezen worden nageleefd. 

Het ministerie van Landbouw neemt extra maatregelen om een verdere uitbraak van Q-koorts in Noord-Brabant tegen te gaan. De Voedsel en Waren Autoriteit bezoekt de komende twee weken alle geitenbedrijven in het meest getroffen gebied om te controleren hoe hygiëneadviezen worden nageleefd.

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA), een dienst van het ministerie, bezoekt de komende twee weken alle geitenbedrijven in het meest getroffen gebied om te controleren hoe hygiëneadviezen worden nageleefd. 

De departement raadpleegt verder experts om verspreiding van de bacterie bij het uitmesten van stallen te voorkomen. Afgelopen juni kondigde Landbouw al maatregelen af, zoals een meldingsplicht voor veehouderijen waar Q-koorts wordt vastgesteld.

Q-koorts is een griepachtige ziekte die in sommige gevallen kan leiden tot longontsteking. Veruit de meesten mensen merken er echter nauwelijks iets van. De koorts wordt veroorzaakt door een bacterie die van oudsher bij veel diersoorten voorkomt. Met name schapen en geiten worden beschouwd als belangrijke besmettingsbron voor de mens.

Het ministerie van Landbouw laat onderzoeken of het vaccineren van geiten tegen Q-koorts zinvol en mogelijk is. Voor de langere termijn zal het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) voorstellen doen voor nader onderzoek naar de manier waarop Q-koorts wordt overgedragen op de mens.

De uitbraak van Q-koorts in Nederland is uniek in de wereld. Ook in andere landen zijn uitbraken van de ziekte geweest, maar niet in zo'n uitgebreid en dichtbevolkt gebied als nu in Noord-Brabant en Gelderland.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen