Kinderen IC neonatologie VU medisch centrum teruggeplaatst: koolmonoxide bleek handalcohol

Array

Twaalf pasgeboren baby's die maandag in het VU medisch centrum naar een andere afdeling werden overgeplaatst, keren donderdag naar hun oude plek terug.
De baby's werden verplaatst toen op de afdeling neonatologie waar ze lagen te veel koolmonoxide in de lucht werd gemeten. Uit onderzoek is gebleken dat er van verhoogde koolmonoxidewaarden geen sprake is geweest.
Het alarm van de zogeheten CO-meter werd veroorzaakt door een verhoogde concentratie handalcohol in de lucht.

Uit onderzoek op de IC neonatologie VUmc is gebleken dat er geen sprake is geweest van verhoogde koolmonoxidewaarden. Het eerder alarmeren van een CO-meter is veroorzaakt door een verhoogde concentratie van handalcohol in de omgevingslucht. Alle kinderen worden in de loop van vandaag teruggeplaatst. De ouders zijn geïnformeerd.

Een CO-meter is een signaalmeter, die ook kruisgevoelig is voor handalcohol. De verhoogde concentratie handalcohol ontstond door het tijdelijk wegvallen van de ventilatie. Uit voorzorg en om veiligheidsredenen zijn de kinderen tijdelijk overgeplaatst. Op dat moment kon niet uitgesloten worden dat de alarmering werd veroorzaakt door verhoogde koolmonoxidewaarden. 

Handalcohol wordt door artsen en verpleegkundigen gebruikt om de handen te ontsmetten voor en na elke handeling bij de kinderen. Op de IC neonatologie worden zeer kwetsbare, pasgeboren kinderen behandeld en verzorgd. 

Het onderzoek is mede uitgevoerd door een gespecialiseerd extern bedrijf. Er zijn een aantal koolmonoxidemeters geplaatst om metingen uit te voeren en er is getest in een laboratoriumomgeving. 

Achtergrond
Tijdens werkzaamheden in het polikliniekgebouw beschadigde op maandag 28 juli een persluchtbuis. Op de IC neonatologie werd daarop volgend een ventilatieprobleem geconstateerd en alarmeerde onder andere een CO-meter. Uit voorzorg werden de opgenomen kinderen intern tijdelijk naar een andere afdeling overgeplaatst. De perslucht en ventilatie waren binnen tien minuten hersteld. Wegvallen van de perslucht brengt de beademing niet in gevaar

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen