Veiliger plaatselijke verdoving in MCL

Array

Het MCL gebruikt sinds kort een nieuwe manier voor plaatselijke verdoving bij operaties aan een arm of een been.

Door gebruik van echografie kan de anesthesioloog veel trefzekerder en dus veiliger een 'blok' zetten. Het MCL heeft voor deze werkwijze op de operatieafdeling twee speciale echoapparaten aangeschaft.

Het is in ziekenhuizen allang gebruikelijk dat operaties aan een arm of been zo veel mogelijk onder plaatselijke verdoving plaatsvinden. 'Alleen bij het prikken zat er altijd een kleine onzekere factor in of je de locale verdovingsvloeistof op de juiste plaats aanbrengt,' aldus Emilio van der Lek, anesthesioloog. 'Daarnaast is er bij deze ‘blinde techniek’ altijd een klein risico dat je onbedoeld structuren raakt zoals de longtop of een bloedvat. Door de verdoving onder geleide van een echoapparaat te zetten zie je precies wat je doet en wordt het risico sterk verminderd. Deze werkwijze is veelal veiliger dan volledige narcose, en zeker veiliger dan 'gewoon' een blok zetten. '

Een nadeel van deze nieuwe echogeleide techniek is dat de benodigde apparatuur duur is en dat het scholing vergt om dit goed te beheersen. Voor veel anesthesiologen in Nederland zijn dit belangrijke drempels om over te gaan op deze nieuwe wijze van verdoven. De anesthesiologen in het MCL merken in ieder geval dat het succespercentage is toegenomen en het aantal complicaties bij deze werkwijze sterk is afgenomen.

'We vinden het als anesthesiologen prettig dat het MCL op deze manier investeert in patiëntveiligheid en patiëntvriendelijkheid,' aldus Ron van den Brom, anesthesioloog.

Bron: MCL 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen