Meer hivinfecties opgespoord in soacentra

Array

In 2007 zijn 306 nieuwe diagnoses van hiv gesteld in de soacentra. Dit is bijna 20 procent meer dan het jaar daarvoor. Deze toename komt doordat de soacentra actiever op hiv testen. Evenals in voorgaande jaren was chlamydia de meest voorkomende soa. In 2007 werden bijna 8.000 nieuwe diagnoses van chlamydia gesteld. Deze cijfers komen uit het jaaroverzicht ‘Seksueel overdraagbare aandoeningen 2007’ van het RIVM.

Nieuw testbeleid hiv werkt

In 2007 heeft een aantal soacentra een nieuw testbeleid ingevoerd. Hierbij wordt iedereen op hiv getest tenzij men hier bezwaar tegen maakt. In 2007 is 86 procent van alle bezoekers van de soacentra op hiv getest; in 2006 was dit 71 procent. Door dit nieuwe testbeleid worden binnen de soacentra meer hivinfecties eerder opgespoord. Hierdoor kan behandeling tijdig gestart worden en kan men zorgen dat seksuele partners niet met hiv worden besmet.

Chlamydia blijft meest voorkomende soa

In 2007 werd bij 7.801 mensen chlamydia gevonden. Daarmee is het de meest voorkomende soa. De meerderheid van deze diagnoses vond plaats bij heteroseksuelen onder de 25 jaar. Het is belangrijk om een chlamydiainfectie zo vroeg mogelijk op te sporen en te behandelen, want door deze infectie kunnen vrouwen op lange termijn onvruchtbaar worden. Een algemene screening op chlamydia kan daar aan bijdragen. In de regio’s Amsterdam, Rotterdam en Zuid-Limburg worden op dit moment jongeren benaderd voor een chlamydiatest. Deze chlamydiascreening wordt georganiseerd door de desbetreffende GGD’en en gecoördineerd door Soa Aids Nederland. De eerste resultaten worden in december 2008 verwacht.

Soacentra

In 2007 kwamen ruim 78.000 mensen naar een van de nationale soacentra waar men terecht kan voor gratis onderzoek en behandeling. Dit is een stijging van 13 procent ten opzichte van 2006. De soacentra richten zicht op hoogrisicogroepen. Het RIVM verzamelt jaarlijks de gegevens van de 32 soacentra in Nederland. Deze gegevens geven de trends van het aantal en de typen soa in Nederland weer.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen