Eerste huisartsenpost tekent voor HKZ-certificatie door DNV

Array

Op 30 juli tekende de eerste huisartsenpost in Nederland een contract voor HKZ-certificatie bij DNV (Det Norske Veritas). Daarmee onderscheiden de bewuste huisartsenpost (HAP) Oude IJssel uit Doetinchem en DNV, zich als voorloper in deze sector. Het certificatieschema voor huisartsenposten is sinds 18 juli officieel. In oktober start het voortraject voor de certificatie met een bezoek door DNV.

De stichting Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling Zorgsector, kortweg HKZ, zet zich in voor kwaliteitsverbetering in de zorgverlening middels sectorspecifieke toetsingsschema’s. HKZ-certificatie is een logisch vervolg op de werkwijze van de HAP Oude IJssel, die kwaliteit hoog in het vaandel heeft staan. Directeur Rob Nieuwenhuis: “Certificatie van ons kwaliteitssysteem is een bewuste keuze. De voorbereidingen zijn reeds in gang gezet, onder andere door de incompany training ‘Basisprincipes kwaliteitsmanagement en procesbeheersing’. DNV verzorgde deze cursus in oktober 2007 en liet daarbij een zodanige indruk achter, dat wij DNV de externe toetsing ook toevertrouwen.’’

Werkwijze

De toetsing voorziet in de behoefte van de sector aan vergaande professionalisering. Tijdens de onafhankelijke toetsing zal DNV de clientprocedure bij visitatie of telefonisch consult nalopen. Naast het primaire proces, worden de documentbeheersing en klachtafhandeling beoordeeld. Als uit de audit blijkt dat het kwaliteitssysteem naar behoren functioneert, verkrijgt de huisartsenpost het HKZ-keurmerk. Om het keurmerk te mogen behouden, zal DNV het kwaliteitssysteem jaarlijks opnieuw beoordelen.

HKZ

HKZ is een kwaliteitsnorm, gebaseerd op ISO 9001. Het HKZ-keurmerk toont aan dat een organisatie de zaken intern op orde heeft, de klant centraal stelt en voortdurend werkt aan het verbeteren van zorg- en dienstverlening om clienten optimale zorg te bieden. Momenteel staat het aantal uitgegeven HKZ-certificaten op 2026, een bevestiging dat kwaliteit binnen de zorgsector prioriteit geniet. Het schema voor huisartsenposten werd ontwikkeld op verzoek van de Vereniging Huisartsenposten Nederland.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen