Smaakbedriegers dringen suiker terug

Array

Er komen smaakbedriegers op de markt: stoffen die voedsel veel zoeter, zouter of minder bitter doen smaken. Wat voordelen kan opleveren in de strijd tegen zwaarlijvigheid, hartkwalen of diabetes.

Tien jaar geleden achterhaalde Charles Zuker aan de universiteit van San Diego in Californie welke genen welke eiwitten produceren die in onze smaakpapillen zoet, zout, zuur, bitter en ‘lekker’ herkennen. Met zijn ploeg onderzoekers startte hij een eigen bedrijf, Senomyx, om zijn vinding commercieel te verzilveren.

Het ontwikkelen van smaakmakers voor de voedingsindustrie was tot dan een langdurig proces van trial and error: eindeloos proberen en veel mislukkingen. Zuker ontwikkelde automaten met duizenden kunstmatige smaakpapillen met daarin zijn nieuw ontdekte eiwitten. Die robots kunnen snel achterhalen welke smaakprikkel stof a, b en c oproepen. Inmiddels bezit Senomyx een smaakcataloog van een half miljoen kunstmatige en natuurlijke stoffen.

Daarin zitten ook stoffen die in minimale concentraties de smaak van suiker of zout virtueel vermenigvuldigen. De concentraties zijn dermate klein dat de Amerikaanse gezondheidsdienst ze niet eens als voedseladditieven beschouwt, maar ze onderwerpt aan een minder diepgravend vooronderzoek. Veelgebruikte zoetmakers als aspartaam, sucralose en saccharine moeten in hogere concentraties worden aangewend, en hebben bovendien in die concentraties soms een – onaangename – bijsmaak.

Eén van Senomyx’ stoffen verviervoudigt de zoete smaak van sucralose. Een andere verdubbelt de smaak van sucrose ofwel ordinaire keukensuiker. De Amerikaanse overheid heeft inmiddels toestemming gegeven om beide stoffen in voedsel te gebruiken. De mogelijkheden zijn legio. Coca Cola en Cadbury, die niet alleen frisdranken maar ook snoepgoed op de markt brengen, gaan de stoffen vanaf volgend jaar gebruiken.

Nestlé gebruikt een ander product van Senomyx al in bouillon. Meer stoffen, die zout in smaak verhevigen of bitter onderdrukken zijn op komst. Ook Europa zal zonder veel twijfel toestemming geven voor het gebruiken van de smaakbedriegers.(KS)

Bron: Het Nieuwsblad

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen