Grootschalige studie naar slechte bloedvaten nierpatiënten

Array

Een onderzoeker van de universiteit van Delaware (VS) heeft twee onderzoeksbeurzen toegekend gekregen door de National Institutes of Health (NIH), voor een totaalbedrag van meer dan 630.000 dollar (423.000 euro). Hiermee gaat hij onderzoek doen naar de vaatfunctie bij chronisch nierlijden en de relatie daarvan met hart- en vaatziekten.


David Edwards bestudeert patienten met een chronische nieraandoening , omdat die ‘een sterk verhoogd risico op hart- een vaataandoeningen lopen, meer nog dan je zou verwachten op basis van de traditionele risicofactoren. Uit onderzoek blijkt zelfs dat de gemiddelde patient met een gestoorde nierfunctie meer kans loopt te overlijden aan een dergelijke aandoening, dan het terminale stadium van nierfalen te bereiken. Wij proberen uit te zoeken waar dat door komt en welke therapieen ingezet zouden kunnen worden.’

Beide onderzoeksbeurzen die aan Edwards zijn toegekend, zijn bedoeld voor een studie naar endotheeldisfunctie bij nierpatienten. Het endotheel is de binnenste bekledingslaag van de bloedvaten. Slecht functioneren hiervan vervult een sleutelfunctie bij het ontwikkelen van chronisch nierfunctieverlies en zou een reden kunnen zijn voor het verhoogde risico op hart- en vaataandoeningen.

Tijdens de eerste studie zal Edwards gebruik maken van echo’s om de grotere bloedvaten in beeld te brengen. De uiteindelijke focus van deze studie ligt op de rol van oxidatieve stress bij het ontstaan van endotheeldisfunctie. een ander doel is het bepalen van biomarkers die de individuele gevoeligheid van een patient voor oxidatieve stress kunnen voorspellen en daardoor aan kunnen geven, welke patienten een agressievere behandeling hiertegen nodig hebben. Tijdens de studie zal gebruik gemaakt worden van een infuus met ascorbinezuur (vitamine C), een sterk antioxidant.

De tweede beurs is bedoeld voor een studie die ook gericht is op de endotheelfunctie bij nierpatienten, maar dan in de kleine bloedvaten. Hiervoor zullen de onderzoekers de doorbloeding van de huid bestuderen.

Bron: University of Delaware & Nier nieuws

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen