Grootschalige studie naar slechte bloedvaten nierpatiënten

0
190

Een onderzoeker van de universiteit van Delaware (VS) heeft twee onderzoeksbeurzen toegekend gekregen door de National Institutes of Health (NIH), voor een totaalbedrag van meer dan 630.000 dollar (423.000 euro). Hiermee gaat hij onderzoek doen naar de vaatfunctie bij chronisch nierlijden en de relatie daarvan met hart- en vaatziekten.


David Edwards bestudeert patienten met een chronische nieraandoening , omdat die ‘een sterk verhoogd risico op hart- een vaataandoeningen lopen, meer nog dan je zou verwachten op basis van de traditionele risicofactoren. Uit onderzoek blijkt zelfs dat de gemiddelde patient met een gestoorde nierfunctie meer kans loopt te overlijden aan een dergelijke aandoening, dan het terminale stadium van nierfalen te bereiken. Wij proberen uit te zoeken waar dat door komt en welke therapieen ingezet zouden kunnen worden.’

Beide onderzoeksbeurzen die aan Edwards zijn toegekend, zijn bedoeld voor een studie naar endotheeldisfunctie bij nierpatienten. Het endotheel is de binnenste bekledingslaag van de bloedvaten. Slecht functioneren hiervan vervult een sleutelfunctie bij het ontwikkelen van chronisch nierfunctieverlies en zou een reden kunnen zijn voor het verhoogde risico op hart- en vaataandoeningen.

Tijdens de eerste studie zal Edwards gebruik maken van echo’s om de grotere bloedvaten in beeld te brengen. De uiteindelijke focus van deze studie ligt op de rol van oxidatieve stress bij het ontstaan van endotheeldisfunctie. een ander doel is het bepalen van biomarkers die de individuele gevoeligheid van een patient voor oxidatieve stress kunnen voorspellen en daardoor aan kunnen geven, welke patienten een agressievere behandeling hiertegen nodig hebben. Tijdens de studie zal gebruik gemaakt worden van een infuus met ascorbinezuur (vitamine C), een sterk antioxidant.

De tweede beurs is bedoeld voor een studie die ook gericht is op de endotheelfunctie bij nierpatienten, maar dan in de kleine bloedvaten. Hiervoor zullen de onderzoekers de doorbloeding van de huid bestuderen.

Bron: University of Delaware & Nier nieuws