Crocs ook taboe voor patiënt met pacemaker of ICD?

Array

Het dragen van Crocs-sandalen is sinds deze week verboden in alle ziekenhuizen in Wenen. De sandalen brengen risico’s voor de veiligheid van de patient met zich mee, aldus de gezondheidsautoriteiten. Maar wat betekent nu voor dragers van een ICD of een Pacemaker. Wij vragen ons af of Crocs nu ook worden afgeraden aan mensen met een ICD en een pacemaker?



Nee, Statische elektriciteit hebben geen invloed op de correcte werking van de ICD. Een elektromagnetisch veld kan de registratie van de hartslag tijdelijk storen. Theoretisch is dat alleen mogelijk als een uitzonderlijk sterke stralingsbron zich op 1 centimeter van de ICD zou bevinden. Op 10 centimeter echter is de straling evenredig kleiner geworden en daardoor ongevaarlijk.


De praktijk wijst uit dat de meeste huishoudelijke apparaten zodanig zijn afgeschermd dat ze geen enkel gevaar opleveren. Bekend uit het verleden waren storingen als gevolg van het gebruik van ladyshaves en oude scheerapparaten. Maar na technische verbeteringen zijn die ondertussen geen probleem meer. Patienten hoeven zich, voor alsnog, geen zorgen te maken over het dragen van crocs, er zijn geen negatieve adviezeb. Wat een patient moet voorkomen, is het direct plaatsen van de storingsbron over zijn ICD-systeem. En dat is met Crocs niet het geval.


Overigens geldt dat ICD’s over het algemeen minder gevoelig zijn voor storingen dan pacemakers (voor de technici: dit komt omdat pacemakers gebruik maken van zowel unipolaire als bipolaire detectie, terwijl ICD’s gebruik maken van alleen bipolaire detectie).


Het enige voorbehoud bij dit alles geldt hen die beroepsmatig, bijv. in een fabriek, onderhoudsbedrijf of elektriciteitscentrale, werken met generatoren, kabels of velden, of anderszins niet-gebruikers-handelingen verricht, zoals reparatie. Er kunnen dan plaatsen zijn waar de straling zo sterk is, dat voorzichtigheid geboden is. Wanneer iemand daarover vragen heeft, kan die het beste contact opnemen met een cardioloog, een ICD-technicus of een ARBO-arts.


Wij hebben geen negatieve adviezen gevonden of gehoord van het dragen van crocs door dragers van een ICD of pacemaker


Op hun beurt kunnen die met de fabrikant contact opnemen om een antwoord te krijgen op de vragen of om in het bedrijf zelf metingen te doen.


Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen