Overgewicht komt deels door supermarkt

0
187

Overgewicht wordt het probleem van de armen. Dat stelt hoogleraar voeding Barry Popkin van de Universiteit van North Carolina in Chapel Hill.


De opkomst van de supermarkt, waarbij veel bewerkte producten beschikbaar komen voor de consument, draagt volgens de hoogleraar bij aan de toename in overgewicht.

De voedingsgewoonten veranderen wereldwijd waardoor steeds meer overgewicht voor komt. “Niet alleen in Amerika en Europa is een enorme toename van overgewicht. We zien het over de hele wereld”, aldus Popkin. Zo is het overgewicht in China in tien jaar tijd verdrievoudigd.

In de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Australie, Mexico, Egypte en Zuid-Afrika heeft meer dan de helft van de mensen overgewicht. Bij landen met een gemiddeld jaarinkomen van meer dan 2.500 US dollar per hoofd van de bevolking is er bij arme mensen meer overgewicht dan bij de rijkere.

Met name in Azie is de consumptie van dierlijke producten de afgelopen jaren fors gestegen. Dat komt deels door de gedaalde prijs van deze producten. Terwijl rijst en mais in China en India in prijs gelijk zijn gebleven, is de prijs van eieren en varkensvlees tussen 1991 en 2004 gehalveerd.

De toename in overgewicht komt tevens door de toegenomen consumptie van gesuikerde dranken en doordat mensen minder bewegen door de ontwikkeling van elektrische apparaten, concludeert Popkin.


Bron: AGD

Vorig artikelGeen oude mobieltjes voor Duchenne
Volgend artikelRobot met biologisch brein biologisch voor Alzheimer en Parkinson onderzoek
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.