Procedure van de Transplantatie babyhartjes succesvol en controversieel

Array

In de Verenigde Staten is de discussie losgebarsten rond de criteria om een orgaandonor dood te verklaren. Meestal vindt transplantatie plaats vijf minuten na hartstilstand. De regel in de VS is dat na een hartstistand 5 minuten moet worden gewacht alvorens hersendood kan worden vastgesteld. Een grens die het aantal bruikbare donorhartjes beperkt. De kinderartsen in Denver hebben die grens verschoven: twee baby’tjes zijn na drie minuten doodverklaard waarna de transplantatieprocedure op gang kwam en bij een kindje na 1,25 minuten.


De kindercardiologen doen hun bekentenis deze week in de New England Journal of Medicine. Om de discussie op gang te brengen over het bergip ‘dood’, een discussie die mensenlevens kan redden, vinden ze. Ontvangers van een donorhart hebben baat bij een snelle procedure, hun vooruitzichten nemen daardoor toe, beargumenteren de kinderartsen hun handelen.


De drie donorbaby’tjes waren gemiddeld vier dagen oud. Ze hadden tijdens de bevalling ernstig zuurstoftekort, er was geen vooruitzicht op overleven. De drie zijn na overleg met de familie van de beademing afgehaald. Daarna is gewacht tot het hartje er mee op hield, gemiddeld na 18,3 minuten. Bij de drie is vervolgens na 1,25 tot drie minuten een begin gemaakt met de verwijderoperatie van het hartje.


De donorhartjes zijn geplaatst in baby’tjes van ruim twee maanden met ernstig hartfalen. De drie leven nog, een al meer dan 3,5 jaar, melden de artsen van het ziekenhuis in Denver. ‘Ze hebben nu betere vooruitzichten. En er zijn ernstig zieke baby’tjes geholpen die mogelijk waren gestorven bij langer wachten. Eenkwart van die jonge baby’tjes overlijdt op de wachtlijst.’ En er is een groot tekort aan transplantatieharten voor zulke jonge kinderen. Door deze procedure van hersendood te verkorten met enkele minuten kunnen meer kinderen worden gered.


En dus komt de discussie omtrent de ethiek opgang. In hetzelfde nummer van de New England Journal of Medicine bekritiseren andere artsen het snellere ingrijpen. ‘Dit stelt het hele begrip dood opnieuw ter discussie’, meent Robert Veatch, een medisch ethicus van de Georgetown University in Washington. Een definitie van dood is gebaseerd op onomkeerbaarheid van de hartfunctie, dat als het hart stilstaat er geen enkele kans meer is dat het nog op gang te brengen is. ‘Maar ze kloppen nu weer, in de ontvangertjes’, schrijft Veatch.


Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen