Honderd jaar medisch handelen in Sittards ziekenhuis

Array

Op 12 augustus 2008 is het 100 jaar geleden dat in ziekenhuis De Goddelijke Voorzienigheid de eerste operatie plaatsvond. De Sittardse taxichauffeur Pieke Muris was de eerste patient die bij een val een gebroken been met redelijk complexe fractuur opliep en geopereerd werd door de befaamde Heerlense chirurg dr. Edmond Hustinx. Hij had temidden van de zusters in het Sittardse ziekenhuis de incidentele begeleiding van de medische zorg op zich genomen. Na 1912 kwam hij tweemaal per week om eenvoudige operaties uit te voeren.

Herinneringen aan vroeger
Zuster Tonia Sangers (90) van de congregatie De Goddelijke Voorzienigheid werkte samen met vijf andere zusters van 1943 – 1963 in de Sittardse operatiekamers en kan zich nog goed herinneren hoe de eerste dag verliep. “Kom maar mee naar de operatiekamers, doe een witte schort aan en zorg dat je er netjes opstaat, “waren de woorden van geneesheer-directeur Van der Hoff.
“Ik had enkele maanden gewerkt op een verpleegafdeling en werd al naar de operatiekamers gestuurd. Ik moest meehelpen bij het narcose geven, het instrumentarium aangeven maar ook de recovery doen en schoonmaken. Wij assisteerden dr. Van der Hoff die in het begin alle operaties zelf deed, ook gynaecologie en orthopedie.
Wij waren dag en nacht aan het werk. ‘God om God verlaten’, noemden wij dat. Terwijl de andere zusters God in de kapel aanbaden, richtten wij ons tot God in de persoon die op de ok was”, vertelt zuster Tonia die in Orbis Hoogstaete verblijft.
Na twintig jaar operatiekamers in Sittard, vervulde zuster Tonia nog achttien jaar missie in Kongo. Hier heeft zij het geleerde vaak in praktijk kunnen brengen. “Bij een strijd om leven of dood en omdat er geen arts in de buurt was, heb ik wel eens een keizersnede gedaan of wonden dichtgenaaid.”

In het ziekenhuis werd steeds minder een beroep gedaan op de zusters van De Goddelijke Voorzienigheid en leken namen het werk over. “Zuster Peskens was de eerste lekenverpleegster en halverwege de zeventiger jaren verliet de laatste kloosterling Zuster Pauline de ok.”
Zuster Tonia kijkt terug op een drukke maar aangename tijd. “Ik ben blij dat dr. Van der Hoff, die alles stevig in de hand had, mij die kans in de operatiekamers heeft gegeven.”

Bron: Orbis Medisch zorgconcern

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen