Inspectie onderzoekt reanimatiestop

De Inspectie voor de Gezondheidszorg stelt op zeer korte termijn een onderzoek in naar het stopzetten van reanimatie bij 70-plussers in een verzorgingshuis in Amersfoort. Dat heeft een woordvoerster van de inspectie laten weten.


Het CDA heeft op zo’n onderzoek aangedrongen. De inspectie gaat na of de leiding van het St. Pieters en Bloklands Gasthuis aan alle zorgvuldigheidseisen heeft voldaan. Bovendien meet zij de maatregel af aan de richtlijnen van de beroepsvereniging van verpleeghuisartsen NVVA.

Zaterdag werd bekend dat het verzorgingshuis bewoners boven 70 jaar alleen nog reanimeert, als zij de wens daartoe expliciet hebben laten vastleggen. Voor zover de woordvoerster weet, heeft het verzorgingshuis over de maatregel geen contact met de inspectie gehad.

CDA-Tweede Kamerlid Ans Willemse, die samen met haar fractiegenoot Pieter Omzigt, vragen over deze zaak heeft gesteld aan staatssecretaris Jet Bussemaker van Volksgezondheid, sprak maandag van ,,ernstige leeftijdsdiscriminatie”. Ze wil dat Bussemaker de situatie in het Amersfoortse huis terugdraait.

Ook andere Kamerfracties (PvdA, VVD, SP en PVV) zijn geschokt, zo bleek maandag uit uitspraken in diverse ochtendbladen.

De woordvoerster verwacht dat het onderzoek van de inspectie zeker een paar weken in beslag zal nemen.


Bron: ANP

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen