Gamende chirurg is sneller en maakt minder fouten

Chirurgen die met regelmaat computerspelletjes spelen zijn beduidend sneller en preciezer dan degenen die dat niet doen. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek.

Het onderzoek is gedaan onder chirurgen die zijn gespecialiseerd in laparoscopie. Bij een laparoscopische operatie wordt via een kleine incisie een endoscoop de buikholte binnen gebracht, waarmee de buikholte wordt geïnspecteerd.

Sneller

In 2007 is een kleine exploratieve studie gedaan onder 33 chirurgen. Er is rekening gehouden met leeftijd en werkervaring. Uit het onderzoek bleek dat chirurgen die vaak computerspelletjes spelen 27 procent sneller klaar zijn met de operatie en 37 procent minder fouten maken dan collega’s die niet gamen.

Dezelfde twee onderzoekers, Douglas Gentile en James Rosser, hebben hetzelfde onderzoek nogmaals gedaan, nu met medewerking van ruim driehonderd chirurgen. Het onderzoek is nog niet gepubliceerd, maar wel gepresenteerd op een wetenschappelijke conferentie in Boston.

Ruimtelijk inzicht

‘En ook tijdens dit onderzoek bleek het ruimtelijk inzicht en de oog-handcoördinatie van de doktoren die met regelmaat computerspelletjes spelen opvallend beter ontwikkeld,’ vertelt Gentile.

Frequente gamers deden het zelfs beduidend beter dan niet-spelende collega’s met veel meer ervaring. Gentile: ‘Dus de volgende keer niet vragen hoe vaak de chirurg de operatie heeft gedaan, maar vragen of hij computerspelletjes speelt.’

Slecht
Helaas voor de gamesindustrie was er ook slecht nieuws. Op dezelfde conferentie werden diverse studies gepubliceerd waarin werd aangetoond dat spelers van gewelddadige spelletjes agressiever en minder vergevingsgezind zijn dan hun leeftijdsgenoten. Onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam publiceerden eerder dit jaar een soortgelijk onderzoek.

Bron:Elsevier

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen