Onrust rond nieuw geneesmiddel Byetta

Array

Amerikaanse autoriteiten melden zes nieuwe gevallen van pancreatitis bij mensen die Byetta gebruikten. Twee van hen zijn overleden. Byetta is een relatief nieuw geneesmiddel voor diabetes type 2. Aangezien deze bijwerking zeldzaam is, wordt nu alleen een waarschuwing in de bijsluiter gezet. In oktober 2007 waren er dertig eerdere meldingen van pancreatitis bij gebruikers van Byetta, dat sinds 2005 op de markt is. Volgens de fabrikanten, farmaceuten Eli Lilly en Amylin, is dat nog steeds naar verhouding weinig, omdat mensen met diabetes op zich al een groter risico hebben op pancreatitis (ontsteking van de alvleesklier). Volgens hen heeft het aantal mensen dat is overleden geen statistische betekenis. De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) raadt aan dat mensen die Byetta gebruiken en last krijgen van misselijkheid en pijn in de buik, direct contact opnemen met hun arts. De fabrikanten hebben toegezegd waarschuwingen op te nemen in de bijsluiter en in informatie voor artsen. Op dit moment is er geen reden voor gebruikers om te stoppen met Byetta. Maar het is wel verstandig dat gebruikers met eventuele buikklachten naar de dokter gaan, zoals de FDA adviseert.


Inmiddels gebruiken wereldwijd meer dan 700.000 mensen met diabetes type 2 Byetta, dat dagelijks geïnjecteerd moet worden. Sinds ongeveer een jaar is het ook in Nederland op de markt, maar het wordt nog niet standaard door verzekeraars vergoed. Byetta is een nieuw soort medicijn, gebaseerd op de stof exenatide, die bloedsuiker verlaagt via werking op de incretines.



Wat zijn incretines?
Incretines (GLP-1 en GIP) zijn natuurlijke kleine hormonen die worden afgescheiden wanneer er voedsel door de darmen passeert. Ze dragen bij tot een goede suikerhuishouding door hun specifiek effect op zowel de bètacellen van de pancreas (meer insulineproductie) als de alfacellen (minder glucagonproductie). Bovendien zorgen ze voor een verzadigingsgevoel. De incretines werken slechts kortstondig doordat ze ter plaatse snel worden afgebroken door een darmenzyme (DPP-4).

Verstoorde incretinewerking bij type 2 diabetes.
Bij type 2 diabetes stelt men vast dat er minder incretines worden geproduceerd. Ook de insuline-afgifte die normaal bij gezonde mensen optreedt wanneer de darm incretines produceert is verstoord. Deze problemen dragen bij tot de verhoogde bloedsuikerspiegel bij type 2 diabetes na de maaltijd.

Geneesmiddelen die werken op de incretines.
Twee klassen van geneesmiddelen die inwerken op het incretinesysteem, werden ontwikkeld.

  1. Een eerste klasse bestaat uit producten die de werking van het menselijke incretine nabootsen (“incretine mimetica”). Momenteel is hiervan het geneesmiddel exenatide (Byetta) op de markt. Dit bestaat uit een incretine-achtige stof die werd ontdekt in de speekselklieren van het Gila monster (een soort hagedis). Gezien het hierbij om een hormoon gaat, moet het net zoals insuline, worden geïnjecteerd.
  2. Een tweede klasse bestaat uit producten die het enzyme DPP-4 dat de incretines inactief maakt, blokkeren (DPP-4 remmers). Hierdoor verhogen de concentraties werkzame eigen incretine. Uit deze groep is het product sitagliptine (Januvia) op de markt. Dit geneesmiddel wordt als tablet ingenomen.


Bron: Diabetesfonds & Medicalfacts.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen