Anti-alcoholcampagne voor Poolse werknemers van start
ArrayBlijf op de hoogte van het ArboPlus Nieuws
Hoewel precieuze cijfers over het alcohol- en drugsmisbruik onder Poolse werknemers ontbreken, komt de VIA met deze speciaal op Poolse werknemers ontwikkelde campagne op verzoek van haar leden. Doel is om te voorkomen dat werknemers onder invloed van alcohol en/of drugs de werkvloer betreden.
De VIA biedt een breed pakket aan preventiemateriaal in zowel het Nederlands als het Pools, bestaande uit brochures, posters en stickers met duidelijke boodschappen. De preventiecampagne gaat gepaard met een tweetalige website www.alkohol-narkotyki-i-ja.com (‘alcohol, drugs en ik’) . Op deze site wordt meer en actuele informatie gegeven en er is de mogelijkheid om hulp te vragen bij problemen.
Voor werkgevers is een helder voorbeeldreglement en een brochure opgesteld waarin wordt uitgelegd welke mogelijkheden zij hebben om alcohol- en drugsproblemen onder werknemers op te lossen. Hen wordt geadviseerd om een helder beleid te formuleren, een reglement en een handhavingsbeleid op te stellen, de communicatie met de medewerkers goed te organiseren en een kritische evaluatie van het gevoerde beleid te hanteren. De VIA biedt verder trainingen voor intercedenten en leidinggevenden van aangesloten uitzendbureaus aan, zodat ze alcohol- en drugsproblemen eerder kunnen herkennen.
In september vorig jaar besloot een uitzendbureau in Wateringen Poolse medewerkers elke maandagochtend een blaastest te laten doen. Bij een promillage hoger dan 0,5 mogen zij niet aan de slag. Volgens het uitzendbureau dronken de werknemers uit verveling veel in hun vrije tijd.
ArboPlus!
Alcohol- en drugsgebruik aanpakken:
- Nog steeds worden de gevolgen van alcohol- en drugsgebruik onderschat. Zo herken je het.
-
U kunt alcohol- en drugsgebruik van werknemers op verschillende manieren aanpakken
- alcohol- en drugsgebruik bespreekbaar maken;
- een alcohol- en drugsbeleid op de werkvloer opzetten, een gedragscode invoeren;
- Met behulp van dit stappenplan voert u de gedragscode in.
- het alcohol- en drugsbeleid opnemen in de risico-inventarisatie en -evaluatie;
- gesprekken voeren en afspraken maken met de betreffende werknemers;
- hulp inroepen van een instelling voor verslavingszorg;
- doorverwijzen naar een instelling voor verslavingszorg.
- Een praktijkvoorbeeld.
- Communicatie speelt in het hele traject een sleutelrol.
Bron: Elsevier