De rol van ubiquitinering in de cel

Array

In haar proefschrift beschrijft Renske van Leuken eiwitten uit de enzymklasse die ubiquitine van doelwiteiwitten verwijdert. Ubiquitine is het best bekend als een label dat eiwitten markeert voor degradatie. De bevestiging van een staart van meerder ubiquitines aan een eiwit zorgt voor herkenning van dit eiwit door het eiwit-afbraak-complex dat proteasoom wordt genoemd. Verwijdering van deze staart kan in sommige gevallen afbraak voorkomen, maar vaker zorgt deze alleen voor recycling van de ubiquitine nadat het eiwit al is afgebroken. Naast zijn functie als afbraak-signaal wordt ubiquitine ook gebruikt in andere processen, zoals de regulatie van endocytose (een manier om stoffen op te nemen via de celmembraan), transcriptie (een stap van de eiwitproductie) en reparatie van DNA schade. Van Leuken beschrijft een aantal nieuwe regulatiemechanismen die betrokken zijn bij de voortgang van G2 en mitose en afhankelijk zijn van ubiquitinering. Daarnaast geeft ze interessante aanknopingspunten voor verder onderzoek naar de regulatie van het DNA-schade checkpoint.


18-09-2008, 12:45 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht. Renske van Leuken, Geneeskunde Proefschrift: Ubiquitination and deubiquitination involved in cell cycle progression Promotor 1: Prof.dr. R.H. Medema Copromotor 1: Dr. R.M.F Wolthuis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen