Appendix verwijderd via vagina

0
365

Chirurg Albrecht besloot naar de NOS-methode (NOTA) terug te grijpen: Natural Orifice Surgery (letterlijk: operatie via natuurlijke lichaamsopeningen). “Een holle staaf wordt via de vagina in de buikholte ingebracht (zie foto). Door die staaf kan dan een micro-instrument geduwd worden. Daarmee moet de blindedarm afgeknipt worden. Met de hulp van een micro-camera – die door de nagelbuik steekt – kan ik de ingreep bekijken. Pijn voelt de patient niet, want de operatie gebeurt onder volledige narcose. Bij het inbrengen van de draad moet wel een kleine snede in de vagina gemaakt worden, maar studies wijzen uit dat dit geen negatieve impact heeft op het seksleven van de patient.”

Op 26 Maart werd al door chirurgen op het Medische Centrum van UC San Diego een ontstoken blindedarm door de vagina van een patient verwijders. Dat was de eerste dat deze techniek in de Verenigde Staten werd toegepast.

De procedure, genoemd Natuurlijke Opening Translumenal Endoscopische Chirurgie (NOTA’S), is het inbrengen van chirurgische instrumenten door een natuurlijke opening, zoals de mond of de vagina, om een ziek orgaan zoals een blindedarm of gallbladder te verwijderen. Slechts één insnijding wordt gemaakt door de navel gebruik van een twee millimetercamera in de buikholte zodat de chirurgen het operatie gebeid kunnen zien.

Bron: HLN

Vorig artikelNieuw internationaal magazine van het UMC Utrecht
Volgend artikelMoslims met diabetes moeten niet meedoen met Ramadan
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.