Minder letsels mogelijk door aandacht voor kwetsbare groepen

Array

Het aantal doden als gevolg van ongevallen, suïcide en geweld is de afgelopen jaren gedaald. Preventie en traumazorg hebben  in die periode veel aandacht gekregen en dit lijkt bij te dragen aan deze daling. Toch komen jaarlijks nog 900.000 mensen voor behandeling van letsel naar spoedeisende hulp afdelingen. Jaarlijks overlijden nog 5.300 mensen als gevolg van hun verwondingen. De afname in sterfte is niet zichtbaar voor kwetsbare groepen, zoals fietsers en slachtoffers van valongevallen en suïcide. Met preventie valt hier zeker winst te boeken. Er moet dan wel extra aandacht uitgaan naar meer samenwerken en onderzoek naar de werkzaamheid van interventies. Dit zijn enkele conclusies uit het nieuwe rapport ‘Let op letsels’ Pdf-document (2498Kb) van het RIVM, Consument en Veiligheid en het Erasmus MC.

 

Letsels vormen dus een groot volksgezondheidsprobleem, bovendien kosten ze de samenleving 3,6 miljard euro per jaar. Hierin zijn alleen de medische kosten en de kosten door ziekteverzuim meegenomen. Materiele kosten en economische schade, bijvoorbeeld door het ontstaan van files na een verkeersongeval zijn buiten beschouwing gebleven.

Richt preventie op kwetsbare groepen
Hoewel preventie van letsels door ongevallen, geweld en suïcide in de brede zin blijvende aandacht verdient, zijn er prioriteiten aan te wijzen. Kijkend naar de dalende trend in letsels door ongevallen, zien we dat bepaalde groepen achterblijven en op basis daarvan extra aandacht verdienen. Het gaat om kwetsbare groepen als fietsers in het verkeer, senioren met een verhoogd risico om te vallen en mensen met verhoogd risico op suïcide.


Weet wat werkt binnen preventie
Van veel bestaande en nieuwe interventies is niet of nauwelijks bekend of ze werken. Daarom is meer kennis nodig over de effecten van letselpreventie in de praktijk. Een onderscheid maken tussen interventies met aangetoonde effecten en interventies die geen effect hebben, of niet onderzocht zijn, is hierin een belangrijke eerste stap. We moeten er dus voor zorgen dat interventies geevalueerd worden op effecten. Het eenvoudig toegankelijk maken van deze resultaten voor bijvoorbeeld GGD’en, ziekenhuizen of gezondheidscentra is dan een logische volgende stap.


Samenwerking stimuleren
Er zijn veel partijen actief op het gebied van letselpreventie, bijvoorbeeld door middel van nationale voorlichtingscampagnes en regelgeving. Toch is er nog te weinig tijd en aandacht voor afstemming en dwarsverbanden tussen de verschillende partijen. Samenwerken kan lonend zijn, een ontmoedigingsmaatregel voor bijvoorbeeld alcoholgebruik zal naast effect op verkeersveiligheid ook effect hebben op vallen, geweld en suïcide. Ook is het belangrijk om gemeenschappelijke risicogroepen vanuit meerdere partijen tegelijk te benaderen. Organisaties voor verkeersveiligheid en organisaties voor bestrijding van geweld, kunnen zich bijvoorbeeld samen richten op jongeren, omdat die een verhoogd risico hebben om het slachtoffer te worden van verkeersongevallen en geweld.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen