Wespsteek of bijensteek

Array

    Jaarlijks zijn er maar liefst 2.200 mensen die jaarlijks op een Spoedeisende Hulpafdeling belanden na een wespensteek. Ruim een derde van deze slachtoffers is gestoken op gemene plekken zoals het hoofd, de hals of de nek. Vaak gaat het om een steek in het aangezicht of de hals. 7% is gestoken op gevaarlijke plekken als de mondholte en de tong. Ook komen steken in de schouder, arm of hand veel voor. Zo’n 10% van de slachtoffers wordt behandeld aan meerdere wespensteken in meerdere lichaamsdelen. In de meeste gevallen behandelen mensen een wespensteek zelf of laten de huisarts dit doen.

    De helft van de slachtoffers is tussen de 25 en 55 jaar, ruim één op de tien is jonger dan 15 jaar. Zes procent van de slachtoffers wordt na de SEH-behandeling opgenomen in het ziekenhuis.


    Wat te doen bij of tegen wespensteken?
    Het algemeen geldende advies bij aanwezigheid van wespen is vooral rustig blijven en bij iedere te nemen hap of slok opletten of daar geen wesp zit.


    Ben je al gestoken?
    Eerst uitzoeken of het beestje in kwestie een wesp of een bij was. Een wesp heeft de gekende wespentaille, een felgeel achterlijf en kan meerdere keren steken. Een bij heeft een harig, eerder donker lijf en steekt maar één keer, waarbij ze haar angel achterlaat en sterft. Maar ook bij een wespensteek kan de angel al een keer afbreken en in de wond blijven steken.
    Niet krabben.Verwijder snel de angel met een pincet of uitgegloeide naald, niet knijpen (dat voorkomt dat het gifzakje leeg gedrukt wordt). Leg een ijsblokje of koude kompres op de plek van de steek. Er zijn stiften die de symptomen van een insectenbeet kunnen verlichten. Ga naar de huisarts als de klachten hevig zijn.
    Gif uit de wond zuigen, heeft geen zin.


    Is de angel verwijderd – of was er geen angel – dan kan je de wond het best ontsmetten. Als het gestoken slachtoffer voordien nooit allergisch reageerde op een wespen- of bijensteek, hoef je verder niets te ondernemen. Normaal moeten de pijn en de zwelling na een paar uur verdwenen zijn. Blijven de symptomen aanhouden, ga dan naar je huisarts.

    Extra maatregelen bij allergische personen
    Heeft de persoon in het verleden al allergisch gereageerd, dan zijn andere maatregelen nodig. Als het om een lokale, relatief ernstige reactie ging – een stevige zwelling bijvoorbeeld – dan breng je cortisonezalf met een antisepticum aan. Je dekt de plek best af met plastiek folie, cellofaan bijvoorbeeld, en doet daar een verband omheen. Zo dringt de zalf er goed in en kan men niet aan de wonde krabben. Duurde de eerdere reactie een paar dagen, neem dan ook een antihistaminicum in.


    Een minderheid vertoont na een wespen- of bijensteek een veel meer uitgesproken reactie, met zwellingen op andere plaatsen van het lichaam, een astma-aanval, een verlaagde bloeddruk of zelfs bewusteloosheid tot gevolg. Is dat ooit voorgevallen, dan moet het slachtoffer direct naar een arts.


    Ook bij mildere allergische reacties is het noodzaak snel te reageren. Hoe eerder je behandeld hoe eerder je er weer vanaf bent. Als je wacht tot hele ontstekingsmechanisme  volop op gang gekomen is, wordt behandelen veel moeilijker.


    Preventie

  • Als er een wesp in de buurt is, blijf dan rustig. Wilde bewegingen maken de wesp boos waardoor de kans bestaat dat zij u zal steken.

  • Ga niet zitten in omgeving waar wespen aanwezig zijn.

  • Wees extra voorzichtig  met eten en drinken buiten. Als kinderen bijvoorbeeld een ijsje hebben gegeten, was dan hun handen en veeg hun mond schoon, trek ze zo nodig ook schone kleding aan als er geknoeid is.

  • Ga nooit op een wespennest slaan ze vallen u onmiddelijk aan.

  • Zet geen gevulde wespenval op de plek waar u verblijft, maar elders in een hoekje van de tuin.

  • Blijf uit de buurt van wespennesten, de werksters verdedigen hun territorium.

  • Loop niet blootsvoets in het gras.

  • Gebruik geen geurende stoffen die wespen lokken zoals parfum, haarlak, geurende zonnecrème.

  • Kies kleren in lichte kleuren, maar vermijd felle bloemkleuren.

  • Drink buiten niet direct uit een blikje of flesje, je ziet niet of er een wesp in zit, want wespen kruipen er graag in.

  • Houd kinderen bij een wespennest uit de buurt.Ga een wespennest niet zelf bestrijden of kapot maken.

  • Nooit de invliegopeningen afplakken of dichtmaken. De wespen kunnen massaal binnenshuis uitbreken!


    Wespenfobie
    Het is zaak om juist níet hard weg te rennen, maar leren omgaan met wespen in je omgeving. Wespen zijn er nu eenmaal en de manier om van je angst af te komen, is je verdiepen in de wereld van de wesp. Er bestaan veel fabeltjes over wespen, die niet bevorderlijk zijn voor de bestrijding van angst.

    Een wesp komt níet op de geur van parfum af. Wespen zijn vleeseters en houden ook van zoetigheid, maar zullen je niet achtervolgen als je kleding in felle kleuren draagt. Wespen voelen zich bedreigd en zullen zich verdedigen als je slaat. Maar wie rustig blijft, kan een wesp gewoon over de hand laten lopen. Bedenk dan vooral dat die wesp zich gewoon vergist en eigenlijk alleen een slokje sinas of een hapje van je broodje wil.

    Een beetje meer ontspannen in het bijzijn van de insecten kan geen kwaad.


    Bron: Veiligheid.nl & Medicalfacts.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen