Fitness voor ouderen in de beweegtuin

Bij woon- en zorgcentrum Beringhem in Bennekom zijn maandag 18 augustus speciale beweegtoestellen geplaatst voor senioren. En daarmee worden Chinese voorbeelden van ouderensport ook in Nederland geimplementeerd. Dit is de eerste Beweegtuin van Gelderland. Opella en de Gelderse Sport Federatie (GSF) laten op deze manier zien dat ook senioren gebruik kunnen maken van fitness-toestellen; en dan niet in een sportschool, maar buiten in de frisse lucht. Met dit initiatief willen Opella en de Gelderse Sport Federatie senioren stimuleren te (blijven) bewegen.


In de tuin staan diverse outdoor fitnesstoestellen waaronder een zitfiets, een crosstrainer, een heuptwister en een loopbrug.  “Het is de bedoeling dat er wekelijks een beweeguurtje wordt gehouden om ouderen te stimuleren en te begeleiden in het bewegen, maar ook om oefeningen op maat aan te kunnen bieden.”


Ook buiten de beweegles is de tuin toegankelijk voor ouderen uit de buurt. De toestellen staan in de tuin van het woon- en zorgcentrum Beringhem die ook een kaart verstrekt voor ouderen in de buurt met tips over hoe men de toestellen moeten gebruiken. De Beweegtuin is speciaal ontworpen voor de leeftijdscategorie 65-plus en draagt bij aan verbetering van de conditie, lenigheid en stabiliteit bij het bewegen. Regelmatig bewegen heeft ook een positief effect op de gezondheid van 65-plussers, kan geheugenactiviteiten verbeteren en is goed voor de sociale contacten.

Opella heeft, in samenwerking met de Gelderse Sport Federatie, voor dit project een subsidieaanvraag bij de Provincie Gelderland ingediend en toegekend gekregen. Het totaalbedrag van bijna 50.000 euro, dat voor dit project ter beschikking is gesteld, wordt gebruikt voor de inrichting van de Beweegtuin en begeleiding bij beweegactiviteiten.

Fitness voor ouderen in de open lucht, is in de Nederlandse sportwereld relatief nieuw. In Spanje en China horen dergelijke toestellen echter al tot het dagelijkse leven van senioren. In 2005 werd daar al de eerste beweegplek voor ouderen geopend. Op dit moment bestaan er al meer dan 40 Spaanse Beweegtuinen. In Gelderland is de Provincie de vraag naar dergelijke plekken in de praktijk aan het onderzoeken. De Beweegtuin voor senioren bij Beringhem is de eerste van vijf provinciebrede initiatieven.


Op 11 september zal de beweegtuin officieel worden geopend.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen