Fitness voor ouderen in de beweegtuin

0
793

Bij woon- en zorgcentrum Beringhem in Bennekom zijn maandag 18 augustus speciale beweegtoestellen geplaatst voor senioren. En daarmee worden Chinese voorbeelden van ouderensport ook in Nederland geimplementeerd. Dit is de eerste Beweegtuin van Gelderland. Opella en de Gelderse Sport Federatie (GSF) laten op deze manier zien dat ook senioren gebruik kunnen maken van fitness-toestellen; en dan niet in een sportschool, maar buiten in de frisse lucht. Met dit initiatief willen Opella en de Gelderse Sport Federatie senioren stimuleren te (blijven) bewegen.


In de tuin staan diverse outdoor fitnesstoestellen waaronder een zitfiets, een crosstrainer, een heuptwister en een loopbrug.  “Het is de bedoeling dat er wekelijks een beweeguurtje wordt gehouden om ouderen te stimuleren en te begeleiden in het bewegen, maar ook om oefeningen op maat aan te kunnen bieden.”


Ook buiten de beweegles is de tuin toegankelijk voor ouderen uit de buurt. De toestellen staan in de tuin van het woon- en zorgcentrum Beringhem die ook een kaart verstrekt voor ouderen in de buurt met tips over hoe men de toestellen moeten gebruiken. De Beweegtuin is speciaal ontworpen voor de leeftijdscategorie 65-plus en draagt bij aan verbetering van de conditie, lenigheid en stabiliteit bij het bewegen. Regelmatig bewegen heeft ook een positief effect op de gezondheid van 65-plussers, kan geheugenactiviteiten verbeteren en is goed voor de sociale contacten.

Opella heeft, in samenwerking met de Gelderse Sport Federatie, voor dit project een subsidieaanvraag bij de Provincie Gelderland ingediend en toegekend gekregen. Het totaalbedrag van bijna 50.000 euro, dat voor dit project ter beschikking is gesteld, wordt gebruikt voor de inrichting van de Beweegtuin en begeleiding bij beweegactiviteiten.

Fitness voor ouderen in de open lucht, is in de Nederlandse sportwereld relatief nieuw. In Spanje en China horen dergelijke toestellen echter al tot het dagelijkse leven van senioren. In 2005 werd daar al de eerste beweegplek voor ouderen geopend. Op dit moment bestaan er al meer dan 40 Spaanse Beweegtuinen. In Gelderland is de Provincie de vraag naar dergelijke plekken in de praktijk aan het onderzoeken. De Beweegtuin voor senioren bij Beringhem is de eerste van vijf provinciebrede initiatieven.


Op 11 september zal de beweegtuin officieel worden geopend.