Nieuwe behandelresultaten tegen zeer resistente tbc

Array

In bijna 1 op de 20 gevallen van tuberculose wereldwijd is sprake van een meervoudig medicijnresistente vorm van de infectieziekte (zogeheten multiresistente tuberculose of MDR-tbc). De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) roept op tot een flinke verhoging van de inspanningen in de volksgezondheidssector om deze problematiek het hoofd te kunnen bieden.

Extensief-resistente tbc (XDR-tbc) is misschien toch beter te behandelen dan eerder werd gedacht. Twee verschillende in augustus verschenen wetenschappelijke studies wijzen hier op. Peter Gondrie van KNCV Tuberculosefonds is op BNR radio geinterviewd over de ontwikkelingen en de strijd tegen deze moeilijk behandelbare vorm van tuberculose.


Informatie over de onderzoeken:

N Eng J Med 359;6 Comprehensive Treatment of Extensively Drug-Resistant Tuberculosis

Facing Extensively Drug-Resistant Tuberculosis — A Hope and a Challenge (Editorial)


The Lancet – Treatment of extensively drug-resistant tuberculosis in Tomsk, Russia: a retrospective cohort study

BBC News – Aggressive TB treatment ‘success’


De grootste obstakels die een intensievere aanpak van mulitresistente tuberculose in de weg staan, zijn in kaart gebracht door een groep topexperts onder leiding van Frank Cobelens van KNCV Tuberculosefonds. De groep presenteert aanbevelingen voor een vijftal prioriteiten voor wetenschappelijk onderzoek in het blad PLoS Medicine.


Multiresistente tuberculose is effectief te behandelen met tweedelijnsmedicijnen tegen tuberculose. Deze antibiotica zijn echter veel duurder, minder werkzaam en moeilijker te verdragen dan eerstelijnsmedicijnen. Slechts twee procent van de mensen met multiresistente tbc krijgt momenteel geschikte tweedelijnsmedicatie.


Het doel van de WHO is om 1,6 miljoen multiresistente patienten te kunnen behandelen in 2015, als standaard onderdeel binnen de tbc-zorg. Daarvoor dient de diagnose en behandeling van multiresistente tuberculose wereldwijd te worden ingepast in bestaande tbc-bestrijdingsprogramma’s tot een ‘programmatische aanpak van resistente tbc’.


Dit vraagt volgens de leden van de Working Group on MDR-TB van Stop TB Partnership, om de volgende onderzoeksprioriteiten:

  • nieuwe en verbeerde testen voor het vaststellen van medicijnresistente tuberculose
  • onderzoek naar vereenvoudigde en kortere behandelkuren voor multiresistente tuberculose
  • nieuwe en verbeterde strategieen voor screening van tbc-patienten op multiresistentie, voor de begeleiding van de inname van medicijnen ter behandeling van multiresistente tbc, en voor het tegengaan van de verdere verspreiding van de medicijnresistente infectie
  • geografische variatie van medicijnresistentie in kaart brengen en analyseren
  • onderzoek naar preventieve behandeling (ter voorkoming van de ziekte) van personen die met multiresistente tuberkelbacillen zijn besmet.

In de onderzoeksagenda die de werkgroep in PloS Magazine presenteert zijn de grootste barrières voor schaalvergroting van de aanpak van multiresistente tuberculose in kaart gebracht en worden de belangrijkste onderzoeksvragen voor de overwinning van deze barrières, gerangschikt op volgorde van prioriteit.


‘Het is hoog tijd om nu de fase van proefprojecten achter ons te laten en te komen tot een wereldwijde programmatische aanpak, zeker nu de (h)erkenning van de problematiek van medicijnresistente tuberculose toeneemt’, aldus Cobelens en collega’s.


Meer wetenschappelijke publicaties van medewerkers van KNCV Tuberculosefonds

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen