STEPS: Groepstherapie in het AMC voor verkrachte vrouwen

Array

STEPS is gebaseerd op cognitieve gedragstherapie, één van de bewezen effectieve behandelingen voor een posttraumatische stress-stoornis (PTSS). De therapeuten werken volgens het STEPS-protocol, een methode die werd ontwikkeld in het UMC Utrecht en die daar wordt gebruikt voor meisjes van 13 tot 18 jaar oud. De therapie bestaat uit 8 groepsbijeenkomsten, waarin de deelnemers schrijven en praten over de gebeurtenis en uitleg krijgen over onder meer het ontstaan en de symptomen van PTSS. Ook krijgen de vrouwen informatie over lichamelijke klachten, over het doen van aangifte en leren ze risico’s in te schatten. Vrouwen van 18 tot 24 jaar die kampen met de psychische gevolgen van een aanranding of verkrachting kunnen zich aanmelden via de huisarts of via het e-mailadres [email protected]. De afdeling Psychiatrie van het AMC begint dit najaar met een nieuwe vorm van groepstherapie voor jonge vrouwen die het slachtoffer zijn geweest van eenmalig seksueel geweld.

‘We willen het zo makkelijk mogelijk maken voor vrouwen om bij ons aan te kloppen’, zegt psycholoog Mariel Meewisse, die de groepstherapie mede geeft. ‘Want jonge vrouwen verzwijgen soms jarenlang dat ze zijn verkracht. Ze zijn bang voor wraak, stigmatisering, ongeloof, ze schamen zich of voelen zich schuldig omdat ze denken het geweld zelf te hebben uitgelokt. De gesprekken in de groep helpen ze over een drempel heen.’

Eén op de zes meisjes en jonge vrouwen tussen de 13 en 24 is ooit gedwongen tot seks. Seksueel geweld leidt vaker dan andere traumatische gebeurtenissen tot PTSS, dat zich uit in concentratiestoornissen, vermijdingsgedrag en herbeleving van het trauma. Vrouwen zijn er gevoeliger voor dan mannen en hoe jonger, hoe groter de kans dat ze de stoornis ontwikkelen.

In het kader van het onderzoeksprogramma Psychotrauma van de afdeling Psychiatrie wordt ook het effect van de groepsbehandeling op de werking van verschillende stresshormonen bestudeerd. Een verstoring in de regulatie van deze hormonen is één van de biologische kenmerken van PTSS. Meer over dit onderzoek en over de achtergronden van het STEPS-protocol is te vinden in het septembernummer van AMC Magazine dat vandaag verschijnt.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen