Uitspraak voorzieningenrechter: Apothekers moeten aangewezen medicijnen verstrekken
ArrayDe apothekers uit het Salland en het Vechtdal moeten aan de verzekerden van Menzis en UVIT de medicijnen leveren die door die zorgverzekeraars zijn aangewezen.
De voorzieningenrechter oordeelt dat de apothekers zich aan de zorgverleningovereenkomsten moeten houden die zij met de zorgverzekeraars hebben afgesloten. In de overeenkomst staat dat als de zorgverzekeraar van de verzekerde een bepaald medicijn heeft aangewezen, dat de apotheker dat bepaalde medicijn dan moet verstrekken.
Geen inbreuk op autonomie apotheker
Niet aannemelijk is geworden dat het aanwijzen van medicijnen een inbreuk vormt op de professionele autonomie van de apothekers. De apothekers kunnen nog steeds voldoen aan hun wettelijke informatieverplichting naar hun patienten.
Rectificatie
Verder moeten de apothekers hun eerder verstuurde brieven rectificeren. De rechter is van oordeel dat de brieven schade hebben veroorzaakt bij zorgverzekeraars Menzis en UVIT. In de eerder verstuurde brieven stond onder meer dat de apothekers weigeren om aan dit beleid mee te werken.
_______________________________________________________________________
LJN: BE9192,Voorzieningenrechter Rechtbank Zwolle , 146805 / KG ZA 08-316Â Â
Datum uitspraak:Â Â Â 26-08-2008
Datum publicatie:Â Â Â 26-08-2008
Rechtsgebied:Â Â Â Handelszaak
Soort procedure:Â Â Â Kort geding
Inhoudsindicatie:   De zorgverzekeraars Menzis c.s. en UVIT voeren sinds 1 juli 2008 een zogeheten “individueel preferentiebeleidâ€. Ten aanzien van 9 werkzame stoffen (voor Menzis c.s.) en 33 werkzame stoffen (voor UVIT) hebben deze zorgverzekeraars bepaalt dat alleen het generieke merk met de laagste bruto adviesprijs onder de dekking van hun zorgverzekeringen valt.
Een aantal apothekers in de omgeving van Zwolle weigert aan dit beleid medewerking te verlenen en hebben dat ook publiekelijk bekend gemaakt.
Met Menzis c.s. en UVIT is de voorzieningenrechter van oordeel dat de apothekers alleen de door deze zorgverzekeraars aangewezen merken aan de desbetreffende verzekerden mogen verstrekken. De apothekers hebben zich namelijk daartoe verplicht in tussen hen en de zorgverzekeraars gesloten zorgverleningsovereenkomsten.
Er is niet gebleken van redenen waarom de zorgverzekeraars de apothekers niet aan deze verplichting zouden kunnen houden. Niet aannemelijk is geworden dat de handelwijze van de zorgverzekeraars een inbreuk vormt op de professionele autonomie van de apothekers of dat de apothekers niet meer kunnen voldoen aan hun wettelijke informatieverplichting naar hun patienten. Ook is niet voldoende reden dat dit beleid voor (sommige) apothekers mogelijk per saldo leidt tot een verlies. Indien daarvan al sprake zou zijn dienen zij langs andere weg wijziging van de door de Nederlandse Zorgautoriteit vastgestelde vergoedingen na te streven.
De wijze waarop de apothekers per brief publiekelijk de weigering om aan dit beleid mee te werken hebben bekend gemaakt is volgens de voorzieningenrechter onrechtmatig. Daarom moeten de desbetreffende apothekers overgaan tot rectificatie.