Patiënt veiliger met barcode per medicijndosis

Array

De Haarlemse fabrikant Merck Sharp & Dohme (MSD) heeft als een van de eerste geneesmiddelproducenten in Nederland de individuele doordrukstrips (blisters) van medicijnen voor ziekenhuizen voorzien van een EAN-barcode. Die ingreep, insiders noemen het ‘unit dose codering’, verkleint de kans op verstrekken van verkeerde medicatie aan de patient aanzienlijk. MSD doet dat als producent zelf en voegt zich daarmee bij verpakkingsspecialisten op dit gebied, zoals Tjoapack. MSD zet de barcode met inkjettechniek op de blisters, afhankelijk van de medicijnsoort van aluminium, PVDC of Aclar. Tjoapack verfijnt het principe en de techniek overigens sterk, dat kunt u binnenkort in Pakblad lezen.


Helft missers te vermijden

Volgens recent onderzoek van instituut Nivel resulteren de meeste medische missers in ziekenhuizen uit fouten bij de verstrekking van medicijnen. De helft van de jaarlijks ruim 40.000 ziekenhuisopnames als gevolg van verkeerd medicijngebruik zijn te voorkomen, blijkt uit een eerder gedaan zogeheten HARM onderzoek. Goede codering van de medicijnen kan een flinke bijdrage leveren aan het voorkomen van fout toedienen van medicijnen, vooral in ziekenhuizen. Door de barcodes niet alleen op de verpakking, maar ook op de doordrukstip van alle tabletten te zetten, kun je fouten in de toediening voorkomen, meldt Cees Mens, senior director of operations bij MSD. ,,Wij verpakken medicijnen voor zo’n 140 landen, met elk hun eigen specifieke regels en voorwaarden. Met deze aanpassing voor de Nederlandse markt, komen we tegemoet aan een verzoek van ziekenhuisapothekers.”

Innoverend

MSD is in Nederland al meer dan 50 jaar toonaangevend op het gebied van innovatieve geneesmiddelen. De fabrikant legt de nadruk op vernieuwend onderzoek: niet alleen bestaande medicijnen verbeteren, maar door fundamenteel onderzoek nieuwe geneesmiddelen ontwikkelen. Medicijnen die MSD introduceert zijn daardoor vaak de eerste in een nieuwe klasse van geneesmiddelen. MSD richt zich daarbij op aandoeningen zoals diabetes, cholesterol en astma, maar ook op HIV/AIDS en misselijkheid bij chemotherapie. Een recente baanbrekende ontwikkeling is het eerste vaccin tegen baarmoederhalskanker.


Bron: Pakblad

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen