Tweelingenonderzoek: Dorret Boomsma ontvangt toonaangevende beurs

Array

Tweelingenonderzoek naar oorzaken van depressie

Hoogleraar biologische psychologie Dorret Boomsma van de Vrije Universiteit Amsterdam krijgt een ERC Advanced Grant van 2,5 miljoen euro. Dat maakte de European Research Council gisteren bekend. De Grant voor uitzonderlijke en richtingbepalende onderzoekers geeft Boomsma de mogelijkheid om verder onderzoek te doen naar genetische aspecten van psychische stoornissen. Boomsma ontving in 2001 de Spinoza-premie, ook wel bekend als de Nederlandse Nobelprijs.


In Westerse landen is depressie onder volwassenen de grootste oorzaak van niet-dodelijke ziekte en het aantal mensen met klachten stijgt ook in andere werelddelen. Depressie gaat vaak gepaard met angststoornissen, migraine, het gebruik van verslavende middelen, overgewicht en hart- en vaatziekten.

 

Naast Boomsma ontvingen drie andere Nederlandse onderzoekers een Advanced Grant op het gebied van ‘Social Sciences and Humanities’. De VU scoort uitzonderlijk goed bij de ERC Advanced Grants: een aantal weken geleden ontving VU-informaticus Andy Tanenbaum een Grant ‘Physical Sciences and Engineering’. In de derde categorie van de Advanced Grant, ‘Life Sciences’, zijn ook diverse VU-onderzoekers genomineerd. De winnaars worden begin oktober bekend gemaakt.


Het onderzoek van Boomsma richt zich op het achterhalen van de oorzaken van individuele verschillen in gezondheid en in normaal en afwijkend gedrag, waaronder depressie. Dit doet zij via onderzoek naar eeneiige en twee-eiige tweelingen. Daarmee analyseert ze in hoeverre genetische kenmerken en omgevingskenmerken individuele verschillen in bijvoorbeeld depressiviteit veroorzaken. Bij het onderzoek zijn enkele aspecten aan te wijzen die nauw met elkaar samenhangen: ADHD, angst en depressie, het gebruik van verslavende middelen, misbruik en afhankelijkheid, migraine, overgewicht en hart- en vaatziekten.

 

De gegevens van het Nederlandse Tweelingen Register vormen een belangrijke basis voor het onderzoek van Boomsma, dat een belangrijke stap voorwaarts kan betekenen in het leren begrijpen van psychische stoornissen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen