Videoconsulten voor patienten op Ameland

Array

Ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum is, in samenwerking met de huisartsen op Ameland, begonnen met consulten via een videoverbinding. Deze nieuwe dienst zorgt ervoor dat patienten voor een consult bij de specialist niet altijd naar Dokkum hoeven af te reizen, maar in de huisartsenpraktijken op Ameland contact leggen met de specialist.


De videoconsulten maken deel uit van een onderzoek van het Cartesius Instituut naar de geschiktheid van beeldverbindingen voor het overbrengen van emoties als bezorgdheid, onzekerheid en empathie binnen een medische context. Het instituut voor duurzame innovaties van de Nederlandse Technische Universiteiten neemt regelmatig initiatieven tot het opzetten van demonstratieprojecten voor het uitvoeren van praktijkgericht onderzoek. Het Friese bedrijf NijFinster verzorgt de technische aspecten,

zoals verbindingen en apparatuur. Het project beperkt zich vooralsnog alleen tot internist Hilde Royen van Ziekenhuis De Sionsberg. Als uit het onderzoek positieve resultaten komen, zijn de huisartsen en het ziekenhuis erg geïnteresseerd in het uitbreiden van de videoconsulten naar andere specialisten en specialismen.


Patienten kunnen bij de huisartsenpraktijken op het eiland in de spreekkamer via een groot beeldscherm communiceren met de internist  in het ziekenhuis. In de proefperiode zullen de patienten indien mogelijk bijgestaan worden door de huisarts voor controle en eventueel lichamelijk  onderzoek. In een later stadium is het denkbaar dat de patient geholpen wordt door een gediplomeerde assistente of, bijvoorbeeld in het geval van een regelmatige controle, dat de patient zelfstandig met de internist overlegt.


Het demonstratieproject van het Cartesius Instituut past bij het patientvriendelijke karakter van De Sionsberg. De patient moet zo gemakkelijk mogelijk in contact kunnen komen met een specialist. Een bootreis vanaf Ameland is dan niet ideaal.


Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen