Proefdieren lijden minder door keuze meest geschikte anesthesie en pijnstillers

Array

De genetische achtergrond van het proefdier speelt een belangrijke rol bij de gevoeligheid voor anesthetica en pijnstillers. Dit heeft promovendus Harutyun Avsaroglu achterhaald door de reactie van ratten- en konijneninteeltstammen te meten op anesthetica en pijnstillers die veel bij proefdieren worden gebruikt. Daarbij heeft hij grote verschillen gevonden tussen de stammen. Van één anestheticum (medetomidine) kon hij na een analyse bij het konijn genen aanwijzen die mogelijk betrokken zijn bij de gevoeligheid. Sommige van deze genen reguleren de snelheid waarmee het anestheticum wordt afgebroken. De pijnstiller buprenorphine bleek het gedrag van de rat, afhankelijk van de genetische achtergrond van het dier, in meer of mindere mate te beïnvloeden.

Avsaroglu concludeert dat de gevoeligheid voor anesthetica en pijnstillers bij proefdieren verschilt binnen de diersoort en dat deze verschillen deels genetisch bepaald zijn. Zijn onderzoeksresultaten kunnen worden gebruikt om in de keuze van de meest geschikte anesthesie en pijnstilling van het proefdier de genetische achtergrond mee te laten wegen. Als eenmaal de keuze is gemaakt, kan de dosering worden afgestemd op de behoeften van het proefdier. Dit zal leiden tot een vermindering van het ongerief van het proefdier. 11-09-2008, 14:30 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Harut Avsaroglu, Diergeneeskunde Proefschrift: Strain-specific response to anaesthetics and analgesics in rat and rabbit. A pharmacogenetic approach Promotor 1: Prof.dr. L.F.M. van Zutphen Promotor 2: Prof.dr. L.J. Hellebrekers Copromotor 1: Dr. H.A. van Lith

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen