Cytostatica en de negatieve invloed voedingstoestand van patient

0
177

Graaf, Siebold Sikko Nantko de

In de afgelopen decennia is de genezingkans van kinderen en adolescenten met kanker sterk toegenomen. Operatie- en bestralings-methoden zijn verbeterd. Het is echter vooral dankzij doeltreffende medicamenteuze behandeling dat tegenwoordig meer dan de helft van de jeugdige kankerpatienten geneest. Cytostatica, geneesmiddelen die in staat zijn de woekering van kankercellen tot staan te brengen, hebben evenwel naast het beoogde effect ernstige bijwerkingen. Een daarvan is de negatieve invloed op de voedingstoestand van de patient. Toediening van cytostatica kan onder meer leiden tot misselijkheid en een gebrek aan eetlust, terwijl de opname van voedingsstoffen vanuit de darm in het bloed verstoord kan zijn. …

Abstract