Bloeddrukverlaging na het eten bij ouderen opgehelderd

Array

Ouderen kunnen om twee redenen na het eten last krijgen van bloeddrukdaling. Dat blijkt uit het onderzoek van Narender van Orshoven. Een ervan heeft te maken met een belangrijke bloeddruk verhogende reflex die optreedt tijdens het rekken van de maagwand. Deze zogenaamde ‘gastrovasculaire reflex’ wordt minder gevoelig bij veroudering. Ook blijkt toediening van glucose (suiker) in de dunne darm, zonder bijkomende maagrek, te leiden tot bloeddrukverlaging. Deze verlaging is sterker is bij gezonde ouderen dan bij jongeren.


De vele processen in het lichaam die ervoor zorgen dat de bloeddruk op peil blijft, ondanks de toegenomen bloedstroom naar het maagdarmkanaal tijdens het eten, zijn nog grotendeels onopgehelderd. Twee kenmerken van voedsel blijken een cruciale rol te spelen bij de bloeddrukregulatie tijdens en na het eten: het volume, waardoor de maagwand wordt gerekt, en de voedingsstoffen. In zijn onderzoek bestudeerde Van Orshoven deze aspecten afzonderlijk via een drukgestuurde ballon in de maag, en toediening van voedingsstoffen met een slangetje via de neus tot in de dunne darm. De reacties van het zenuwstelsel werden gemeten met een zeer dunne naald in een zenuw, een moeilijke techniek die microneurografie genoemd wordt.

25-09-2008, 12:45 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Narender Van Orshoven, Geneeskunde Proefschrift: Autonomic nervous system mediated effects of food intake. Interaction between gastrointestinal and cardiovascular systems. Promotor 1: Prof. Dr. A.C. van Huffelen Promotor 2: Prof. Dr. L.M.A. Akkermans Copromotor 1: Dr. P. L. Oey

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen