Eenderde van de instellingen voor ouderenzorg weigert echter kwaliteitsgegevens openbaar te maken op kiesbeter

0
190

Eenderde van de in totaal zeventienhonderd instellingen voor ouderenzorg weigert echter kwaliteitsgegevens openbaar te maken. Tijdens de presentatie van de gegevens op het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport werd dat duidelijk. De gegevens op www.kiesbeter.nl zouden van alle instellingen moeten laten zien hoe verpleeghuizen, verzorgingshuizen en thuiszorginstellingen ten opzichte van elkaar scoren. De realiteit is dat pas de helft van de instellingen dit bewonersonderzoek heeft laten doen.Slechts vijfhonderd instellingen leverden de overheid wel hun gegevens, maar staan publicatie niet toe. Hierdoor krijgt ook IGZ de cijfers niet te zien.


Vreemd genoeg laat hoofdinspecteur Jenneke van Veen, voorzitter van de stuurgroep Kwaliteitskader Verantwoorde Zorg weten dat deze instellingen niet automatisch worden verdacht van slechte zorg. Wel wil ze de reden van weigering binnenkort laten onderzoeken.Het ministerie verzamelde slechts gegevens bevatten die weinig of geen harde cijfers bevatten.  Een totaaloordeel over de huizen ontbreekt, wat een vergelijking bemoeilijkt. De Inspectie en staatssecretaris Bussemaker nemen voorlopig genoegen met dit relatieve kwaliteitsbeeld. De ouderenbranche is nog niet toe aan harde kwaliteitseisen, vinden ze. Uit ruwe cijfers van de branche blijkt volgens de Inspectie dat het aantal ongelukjes met vallende bewoners en het aantal incontinente bewoners tamelijk hoog is.

Vorig artikelDe Alexander techniek: doeltreffend tegen rugpijn
Volgend artikelNivel: Drie vragen over CQ-index beantwoord
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.