Eenderde van de instellingen voor ouderenzorg weigert echter kwaliteitsgegevens openbaar te maken op kiesbeter

Array

Eenderde van de in totaal zeventienhonderd instellingen voor ouderenzorg weigert echter kwaliteitsgegevens openbaar te maken. Tijdens de presentatie van de gegevens op het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport werd dat duidelijk. De gegevens op www.kiesbeter.nl zouden van alle instellingen moeten laten zien hoe verpleeghuizen, verzorgingshuizen en thuiszorginstellingen ten opzichte van elkaar scoren. De realiteit is dat pas de helft van de instellingen dit bewonersonderzoek heeft laten doen.Slechts vijfhonderd instellingen leverden de overheid wel hun gegevens, maar staan publicatie niet toe. Hierdoor krijgt ook IGZ de cijfers niet te zien.


Vreemd genoeg laat hoofdinspecteur Jenneke van Veen, voorzitter van de stuurgroep Kwaliteitskader Verantwoorde Zorg weten dat deze instellingen niet automatisch worden verdacht van slechte zorg. Wel wil ze de reden van weigering binnenkort laten onderzoeken.Het ministerie verzamelde slechts gegevens bevatten die weinig of geen harde cijfers bevatten.  Een totaaloordeel over de huizen ontbreekt, wat een vergelijking bemoeilijkt. De Inspectie en staatssecretaris Bussemaker nemen voorlopig genoegen met dit relatieve kwaliteitsbeeld. De ouderenbranche is nog niet toe aan harde kwaliteitseisen, vinden ze. Uit ruwe cijfers van de branche blijkt volgens de Inspectie dat het aantal ongelukjes met vallende bewoners en het aantal incontinente bewoners tamelijk hoog is.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen