SUMMUM Magazine het blad voor externe relaties en medewerkers van het Maastricht Universitair Medisch Centrum+

0
567

MAASTRICHT, 8 september 2008 – SUMMUM Magazine is het blad voor externe relaties en medewerkers van het Maastricht Universitair Medisch Centrum+. In de SUMMUM die dit weekend in de postbus, op de mat of op het bureau is gevallen, onder meer de volgende onderwerpen.


Internationaal Hart en Vaatcentrum

Het Maastricht UMC+ en het Universitätsklinikum Aachen willen samen een Europees universiteitsziekenhuis bouwen. Als eerste wordt een nieuw gezamenlijk hart- en vaatcentrum gerealiseerd.


Nieuwe decaan

Prof.dr. Martin Paul is de nieuwe FHML-decaan en vice-bestuursvoorzitter van het MUMC. “Het verrast me dat mensen in Maastricht mij keer op keer vragen in hoeverre de universiteit internationaal op de kaart staat. Weten ze ècht nog niet dat de UM een wereldmerk is of gaat het hier soms om een sterk staaltje Limburgse bescheidenheid?”


First Fit Epilepsiepoli

Op vakantie kreeg Sander Kleikers een epileptisch insult. Eenmaal terug in Maastricht liet hij zich onderzoeken op de nieuwe First Fit Epilepsiepoli van het MUMC+. “Dat mijn lichaam me zo onverwacht in de steek liet, was beangstigend. Daarom is het fantastisch dat ik binnen één dag helemaal kon worden gescreend.”


MedPsych Center

In het nieuwe MedPsych Center (MPC) werken Maastricht UMC+ en Riagg Maastricht samen aan de behandeling van patienten met problemen waarbij lichamelijke en psychische klachten of ziekten elkaar kunnen overlappen.


Hartveiligste UMC

Binnenkort kunnen alle Limburgse middelbare scholieren reanimeren. Tenminste… als het aan de Taskforce QRS (Qualitative Resuscitation by Students) ligt. Dit ambitieus programma heeft als doel de kennis en vaardigheden van hartreanimatie te vergroten en actueel te houden bij zoveel mogelijk mensen in Limburg.


Burnout-epidemie onder artsen

Er dreigt een burnout-epidemie onder huisartsen, zeker bij vrouwelijke huisartsen. Er zijn duidelijke verschillen in de wisselwerking tussen arbeidscultuur en gezondheid bij mannelijke en vrouwelijke artsen, ontdekte onderzoekster dr. Yvonne Winants. De remedie – bewustwording en mentaliteitsverandering – vraagt een lange adem.


Telefonische triage HAP onderzocht

Hay Derkx onderzocht de kwaliteit van telefonische triage op Nederlandse huisartsenposten. Hierbij wordt telefonisch de ernst van een medisch probleem en de bijpassende zorg ingeschat. Uit zijn onderzoek blijkt dat de triagisten de patient meestal zeer vriendelijk te woord staan, maar dat ze niet altijd voldoende vragen stellen en vaak (te) snel een conclusie trekken over de ernst van een medisch probleem.


Sedatie bij kinderen

Bij zeer pijnlijke ingrepen moeten jonge kinderen in ziekenhuizen nog steeds regelmatig met kracht in bedwang worden gehouden. Dankzij een innovatieve sedatietechniek die kinderartsen van MUMC+ ontwikkelden, is dit niet langer nodig. Het gaat om een diepe sedatie die verder gaat dan een roesje, maar minder belastend is als een volledige narcose.

Orthopedische infecties

Prof. dr. Geert Walenkamp is expert op het gebied van de preventie en behandeling van infecties in de orthopedie zoals chronische botontstekingen en infecties aan protheses. Regelmatig ziet hij patienten die elders zijn uitbehandeld en die door hem en een gespecialiseerd team van collega orthopeden, radiologen, bacteriologen en infectiologen vaak wel nog met succes kunnen worden geholpen.


 

Kijk ook op www.summum.mumc.nl en www.azm.nl

Vorig artikelMooie medische animaties op Nucleus Medical Illustrations, Nucleus Medical Animations
Volgend artikelCartoon van Janad
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.