Studies aan de postinnovatie-leercyclus voor geneesmiddelen

Pieter Stolk heeft voor zijn promotieonderzoek gekeken naar een conceptuele cyclus voor geneesmiddelgebruik in de praktijk. Deze cyclus loopt vanaf het moment dat een middel op de markt komt tot aanwijzingen voor innovatie die kunnen volgen uit klinische gebruikspatronen van geneesmiddelen. In deze cyclus identificeerde en bestudeerde hij een drietal stappen:

1. het inbedden van nieuwe geneesmiddelen in de klinische praktijk;

2. de impact van beleidswijzigingen op gebruik;

3. hoe informatie uit gebruik in de praktijk kan leiden tot aanwijzingen voor innovatie.

Stolk bestudeerde drie aspecten van deze cyclus met behulp van verschillende methoden, met een nadruk op de (farmaco)epidemiologie. Voor zijn onderzoek heeft hij verschillende casus gekozen, zoals de opname van Plavix (clopidogrel) in het Europese zorgstelsel, weesgeneesmiddelen, de impact van een besluit om de vergoeding van orale anticonceptiva te beeindigen en de informatie over nieuwe toepassingen die we kunnen krijgen uit het gebruikspatroon van pijnstillers bij mensen met bipolaire stemmingsstoornissen.

In zijn proefschrift laat Stolk zien dat bepaalde epidemiologische methoden de verbindingen tussen de verschillende delen in de postinnovatie-leercyclus kunnen helpen begrijpen. Tegelijkertijd identificeerde hij enkele kritische zaken waaraan aandacht geschonken moet worden. Zo is er behoefte aan nieuwe dataplatforms, moet het gebruik van kwantitatieve methodes worden uitgebreid en moet een multidisciplinaire aanpak gekozen worden. Alleen op deze manier kunnen nieuwe systemen in de gezondheidszorg ontworpen worden die, nu en in de toekomst, in de behoeften van patienten en het zorgstelsel als geheel op een duurzame wijze kunnen voorzien.

15-09-2008, 16:15 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Pieter Stolk, Farmaceutische Wetenschappen Proefschrift: From new molecules to leads for innovation – studies on the post-innovation learning cycle for pharmaceuticals Promotor 1: Prof.dr. H.G.M. Leufkens Copromotor 1: Dr. E.R. Heerdink

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen