IJsselmeerziekenhuizen sluit alle ok’s

0
215

Tijdens onderzoek van de IGZ afgelopen week in de IJsselmeerziekenhuizen, bleek dat het ziekenhuis niet voldoet aan de minimumsteriliteitseisen. De Raad van Bestuur was al sinds april op de hoogte van het probleem.De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft de IJsselmeerziekenhuizen in Emmeloord en Lelystad woensdag een verbod opgelegd om operaties uit te voeren. Een woordvoerder heeft dat bevestigd.

Patienten lopen volgens de inspectie te grote risico’s op infecties omdat de lucht in de operatiekamers niet steriel genoeg is.

Volgens de IGZ wist de directie van de ziekenhuizen al in april van de onveilige situatie, maar heeft ze niet afdoende ingegrepen. De IJsselmeerziekenhuizen, met een vestiging in Emmeloord (Dr. J.H. Jansenziekenhuis) en één in Lelystad (Zuiderzeeziekenhuis) verkeren al langer in financiele problemen.

Het gaat om twee relatief kleine ziekenhuizen in dunbevolkte gebieden die moeite hebben voldoende patienten te trekken en de kwaliteit van zorg op peil te houden.


Het ziekenhuis heeft bevestigd dat het gaat om de drie ok’s op de locatie in Lelystad en de drie ok’s in Emmeloord. Hoe het mogelijk is dat het systeem op beide locaties niet functioneerde, is het ziekenhuis nog onduidelijk. Alle operaties zijn tot nader order uitgesteld. Voor acute chirurgische zorg zijn afspraken gemaakt met ziekenhuizen in de regio.

De IGZ spreekt van een ‘onverantwoorde en onveilige’ situatie, temeer omdat op beide locaties geen adequaat kwaliteitssysteem rond de zorgprocessen bestaat. De Inspectie blijft het ziekenhuis volgen tot een voldoende garanties voor kwalitatieve en veilige zorg aanwezig zijn.