IJsselmeerziekenhuizen sluit alle ok’s

Array

Tijdens onderzoek van de IGZ afgelopen week in de IJsselmeerziekenhuizen, bleek dat het ziekenhuis niet voldoet aan de minimumsteriliteitseisen. De Raad van Bestuur was al sinds april op de hoogte van het probleem.De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft de IJsselmeerziekenhuizen in Emmeloord en Lelystad woensdag een verbod opgelegd om operaties uit te voeren. Een woordvoerder heeft dat bevestigd.

Patienten lopen volgens de inspectie te grote risico’s op infecties omdat de lucht in de operatiekamers niet steriel genoeg is.

Volgens de IGZ wist de directie van de ziekenhuizen al in april van de onveilige situatie, maar heeft ze niet afdoende ingegrepen. De IJsselmeerziekenhuizen, met een vestiging in Emmeloord (Dr. J.H. Jansenziekenhuis) en één in Lelystad (Zuiderzeeziekenhuis) verkeren al langer in financiele problemen.

Het gaat om twee relatief kleine ziekenhuizen in dunbevolkte gebieden die moeite hebben voldoende patienten te trekken en de kwaliteit van zorg op peil te houden.


Het ziekenhuis heeft bevestigd dat het gaat om de drie ok’s op de locatie in Lelystad en de drie ok’s in Emmeloord. Hoe het mogelijk is dat het systeem op beide locaties niet functioneerde, is het ziekenhuis nog onduidelijk. Alle operaties zijn tot nader order uitgesteld. Voor acute chirurgische zorg zijn afspraken gemaakt met ziekenhuizen in de regio.

De IGZ spreekt van een ‘onverantwoorde en onveilige’ situatie, temeer omdat op beide locaties geen adequaat kwaliteitssysteem rond de zorgprocessen bestaat. De Inspectie blijft het ziekenhuis volgen tot een voldoende garanties voor kwalitatieve en veilige zorg aanwezig zijn.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen