Kyphon ballon-kyphoplastie behandeling van vertebrale compressiefracturen

0
1843

Patienten die kampen met gebroken of ingedeukte rugwervels kunnen voortaan in Belgie officieel behandeld worden met een nieuwe techniek, de Kyphon ballon-kyphoplastie. Hierbij worden speciaal ontworpen ballonnetjes in de gebroken wervel geplaatst en zachtjes opgeblazen in een poging de vervormde wervel te corrigeren. Na het verwijderen van de ballonnetjes wordt de gecreeerde holte opgevuld met botcement om de wervel te stabiliseren. Er werden met Ballon-Kyphoplastie reeds goede resultaten behaald bij patienten met een wervelcompressiefractuur ten gevolge van osteoporose of kanker. Er werd aangetoond dat zowel pijn als algemene functionele en radiografische resultaten statistisch verbeterd zijn in vergelijking met de conventionele niet-chirurgische behandelingen. [6,7] Er werd tevens aangetoond dat de procedure de levenskwaliteit van de patienten verhoogt, een snelle hervatting van de dagelijkse activiteiten mogelijk maakt en ook het aantal dagen bedrust aanzienlijk vermindert. [17,18,19]

Ballon-Kyphoplastie is een percutane procedure die kan worden uitgevoerd op gehospitaliseerde of poliklinische patienten waarbij weinig of geen postoperatieve rehabilitatie nodig is. Patienten zijn doorgaans zeer tevreden met deze techniek die zeer weinig of geen ongemakken veroorzaakt. Ballon-Kyphoplastie scoort uitstekend op veiligheidsgebied; de meeste studies geven een zeer laag percentage complicaties aan die verband houden met de procedure. [34,58]

Tot op 30 april 2008 werden wereldwijd ongeveer 446.000 patienten en 519.000 wervelfracturen behandeld met Ballon-Kyphoplastie.


Bekijk hier een demonstratie video


Deze fracturen kunnen een desastreuze impact hebben op de levenskwaliteit, maar de mogelijkheden van VCF-behandeling zien er veelbelovend uit.

Ballon-Kyphoplastie is een minimaal invasieve procedure die rugpijn aanzienlijk kan reduceren, de rugfunctie en de levenskwaliteit aanzienlijk kan verbeteren, alsook de hoogte van het wervellichaam en de uitlijning van de wervelkolom kan herstellen. [17,19,35]

Maak een keuze in het linkermenu voor meer informatie over wervelcompressiefracturen en de rol die Ballon-Kyphoplastie speelt bij de behandeling ervan. U kunt meer informatie ontvangen via e-mail of door onze stand te bezoeken tijdens de komende conferenties.


Osteopororse

De nieuwe techniek is bedoeld voor de behandeling van zogenaamde vertebrale compressiefracturen (VCF’s). In het overgrote deel van de gevallen het gevolg van osteoporose, maar soms ook van bepaalde types kanker of van ongevallen. De behandeling met twee kleine insnijdingen van minder dan één cm neemt ongeveer 45 tot 60 minuten in beslag per behandelde wervel. De nieuwe techniek is een doeltreffende behandeling voor VCF’s die aanzienlijk de pijn vermindert en patienten de mogelijkheid biedt opnieuw actief te zijn. Het risico op verwikkelingen wordt laag genoemd.


Indicaties
KyphX® Inflatable Bone Tamps zijn bedoeld om gebruikt te worden als conventionele ballonnen voor de reductie van fracturen en/of het creeren van een holte in trabeculair bot in het wervellichaam (met inbegrip van gebruik tijdens Ballon-Kyphoplastie met KyphX® HV-R Bone Cement), hand, scheenbeen, spaakbeen en hielbeen. KyphX® HV-R Bone Cement is geïndiceerd voor Ballon-Kyphoplastie-behandelingen van pathologische fracturen van het wervellichaam als gevolg van osteoporose, kanker of goedaardige laesies. Bij kanker kan sprake zijn van multipele myelomen en metastatische laesies, waaronder die welke ontstaan zijn als gevolg van borst- of longkanker of lymphoma. Onder goedaardige laesies vallen onder meer hemangioom en giant cell tumor.