Epiduraal blijft favoriete medicamenteuze pijnbestrijding
ArrayDe meest effectieve vorm van pijnbestrijding tijdens de bevalling is de ruggenprik (epidurale analgesie). Maar daarvoor is een anesthesioloog nodig en die is niet altijd aanwezig. Gynaecologen grijpen daarom steeds vaker naar het pijnstillend middel remifentanil, dat de barende vrouw zelf kan doseren per infuus.
Maar volgens chef de clinique R. Stienstra en hoogleraar A. Dahan van de afdeling Anesthesiologie van het Leids universitair Medisch Centrum is het middel van matige kwaliteit.  Alleen als er een (relatieve) contra-indicatie bestaat voor de ruggenprik is remifentanil een mogelijke tweede keuze. Remifentanil komt wel weer beter uit de bus dan het ook vaak toegediende opiaat pethidine.
De artsen vinden het opmerkelijk dat Nederland voorop loopt met een grootschaligede toediening van remifentanil, terwijl wij ver achterblijven met het beschikbaar stellen van de ruggenprik ten opzichte de ons omringende landen.
Stienstra en Dahan vinden de plotselinge grote populariteit van remifentanil niet te rijmen met de effectiviteit van het middel. Stienstra en Dahan: “Wellicht is de grote populariteit van remifentanil PCA te verklaren vanuit het unieke Nederlandse perspectief dat in veel ziekenhuizen epidurale anesthesie niet 24 uur per dag beschikbaar is: remifentanil heeft nauwelijks gevolgen voor de werklast en disutility van de anesthesioloog. Epidurale anesthesie heeft dat wel. De kwaliteit van de pijnstilling lijkt daarbij onderbelicht te raken.”
Ze stellen dat ook voor remifentanil voorzieningen nodig zijn om de ademhalings- en hartfuncties van de barende vrouw te ondersteunen. Deze ontbreken in de gemiddelde verloskamer, zeggen zij. Ook zou remifentanil alleen in het bijzijn van een anesthesioloog gebruikt mogen worden, of zouden artsen en verplegend personeel geschoold moeten worden om het middel veilig toe te kunnen dienen.
Bron: Medisch Contact