Epiduraal blijft favoriete medicamenteuze pijnbestrijding

Array

De meest effectieve vorm van pijnbestrijding tijdens de bevalling is de ruggenprik (epidurale analgesie). Maar daarvoor is een anesthesioloog nodig en die is niet altijd aanwezig. Gynaecologen grijpen daarom steeds vaker naar het pijnstillend middel remifentanil, dat de barende vrouw zelf kan doseren per infuus.


Maar volgens chef de clinique R. Stienstra en hoogleraar A. Dahan van de afdeling Anesthesiologie van het Leids universitair Medisch Centrum is het middel van matige kwaliteit.  Alleen als er een (relatieve) contra-indicatie bestaat voor de ruggenprik is remifentanil een mogelijke tweede keuze. Remifentanil komt wel weer beter uit de bus dan het ook vaak toegediende opiaat pethidine.

De artsen vinden het opmerkelijk dat Nederland voorop loopt met een grootschaligede toediening van remifentanil, terwijl wij ver achterblijven met het beschikbaar stellen van de ruggenprik ten opzichte de ons omringende landen.

Stienstra en Dahan vinden de plotselinge grote populariteit van remifentanil niet te rijmen met de effectiviteit van het middel. Stienstra en Dahan: “Wellicht is de grote populariteit van remifentanil PCA te verklaren vanuit het unieke Nederlandse perspectief dat in veel ziekenhuizen epidurale anesthesie niet 24 uur per dag beschikbaar is: remifentanil heeft nauwelijks gevolgen voor de werklast en disutility van de anesthesioloog. Epidurale anesthesie heeft dat wel. De kwaliteit van de pijnstilling lijkt daarbij onderbelicht te raken.”

Ze stellen dat ook voor remifentanil voorzieningen nodig zijn om de ademhalings- en hartfuncties van de barende vrouw te ondersteunen. Deze ontbreken in de gemiddelde verloskamer, zeggen zij. Ook zou remifentanil alleen in het bijzijn van een anesthesioloog gebruikt mogen worden, of zouden artsen en verplegend personeel geschoold moeten worden om het middel veilig toe te kunnen dienen.

Bron: Medisch Contact

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen