Kwaliteit hulpmiddel beïnvloedt leven

Array

De CG-Raad heeft het Avia-project opgezet om de kwaliteitseisen die gebruikers van hulpmiddelen verwachten, in beeld te brengen. Ervaringen van gebruikers zijn in kaart gebracht door onder andere interviews te houden. Met de kwaliteitseisen kunnen lidorganisaties van de CG-Raad onderhandelen met zorgverzekeraars.

De kwaliteit van hulpmiddelen beïnvloedt het dagelijks leven van mensen met een beperking. Daarom heeft de CG-Raad het Avia-model (Advisering verzekerden in aanbesteding verzekeraars) ontwikkeld om de kwaliteitseisen van de gebruiker naast de gegevens van andere partijen te zetten.

Eisen in het Avia-model

In het Avia-model krijgen de gebruikers een stem in de kwaliteitseisen voor hulpmiddelen naast de eisen die zorgverzekeraars, leveranciers en andere (professionele) partijen hebben. Meerdere gebruikers hebben in interviews aangegeven waar een goed hulpmiddel aan moet voldoen en wat de beperking voor invloed heeft op hun kwaliteit van leven.

Het Avia-model is opgezet voor de volgende hulpmiddelen:

* Hoorhulpmiddelen

* Hulpmiddelen bij slechtziendheid/blind

* Incontinentiemateriaal

* Orthopedische schoenen

* Steunkousen

* Stemprotheses

* Apneu apparatuur

* Stoma apparatuur

* Beenprotheses

Met dit model kunnen de belangenorganisaties aangeven waaraan een hulpmiddel aan moet voldoen volgens de criteria van de gebruiker en onder andere de omschrijving in de Zorgverzekeringswet met als uitgangspunt de ICF (International Classification of Function).

Waarom onderhandelen met zorgverzekeraars?

De kwaliteit van hulpmiddelen wordt vergroot als de gebruikers vanuit ervaring kunnen krijgen wat zij nodig achten. Bijvoorbeeld een persoon wil een op maat afgestemd incontinentie pakket in plaats van een standaardpakket. De leden van de CG-Raad willen invloed uitoefenen op de pakketten die zorgverzekeraars aanbieden. De zorgverzekeraars geven namelijk de kaders aan voor de hulpmiddelen pakketten en hebben zo invloed op de kwaliteit die zij leveren.

De CG-Raad biedt het kader van zijn lidorganisaties een training aan om te leren onderhandelen met zorgverzekeraars. Informatie over de training kunt u aanvragen bij het secretariaat van de CG-Raad 030-2916680.

Dit project is tot stand gekomen door het innovatieprogramma Zekere Zorg van Stichting Fonds PGO.


Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen